Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/crkva

Marketing

SVETI LOVRO

Osvjedočen u ispravnom vjerničkom životu uvršten je u rimske đakone. Do mučeničke smrti brinuo se za siromahe, crkvena dobra, udovice, siročad i bolesnike

Crkva danas slavi blagdan mučenika i đakona svetoga Lovre. Često su ga uspoređivali sa Stjepanom prvomučenikom, a njegov je blagdan po važnosti bio odmah iza blagdana apostolskih prvaka Petra i Pavla. Uz njih je sv. Lovro štovan kao glavni zagovornik za pobjedu nad idolima koju je Crkva izvojevala u Rimu. Od samih početka, posebice u srednjem vijeku, nije bilo biskupije ni većega grada koji ne bi imao crkvu posvećenu ovome svecu. Primjerice u Italiji 47 mjesta nosi ime po sv. Lovri, a samo u milanskoj nadbiskupiji 43 su crkve posvećene sv. Lovri.

Lovro je bio učenik pape Siksta II. koji ga je očinskom ljubavlju ljubio zbog njegovih krasnih vrlina. Zbog njih ga je, unatoč mladoj dobi, i uvrstio među sedam rimskih đakona. Bila je to služba u Crkvi koja se povjeravala uglednim muževima, osvjedočenima u ispravnom vjerničkome životu. Brinuli su se za siromahe, za crkvena dobra, za udovice i siročad te za bolesnike. Oni su bili i posrednice između vjernika laika i klera u brojnim pitanjima glede Crkvene uprave i različitih pitanja. Lovru je papa čak postavi za protođakona, prvog među sedmoricom. Iskazao mu je time povjerenje, ali ga je i vidovito opomenuo da će Gospodin od njega puno tražiti u toj službi.
Lovro je po papinu nalogu prodao sva Crkvena dobra i novac razdijelio siromasima. Kad je nastupio Valerijanov progon i Lovro bio uhvaćen, s pravom je mogao ukazati na sirotinju kao blago Crkve. Kad su ga pitali gdje je crkveno blago, on je pokazao na siromahe. Zbog toga su ga mučili i ubili na današnji dan 258. godine.Noćas se zvijezde ore iz vječna mira svoda.


Kamo se ruše zvijezde? Za lov im nemam mreže -
progutat će ih eter i beskonačna voda.
Ruše se zvijezde u prostor svijeta bez ravnoteže.
Ko da ga veže?

Što biva od mrtvih zvijezda? Idu u dim, u paru?

Neće li nove zore pojesti opća tama?
Neće li tkivo svijeta propasti u požaru?
Ili će zvijezde stići u ognjen sudar s nama?
Iskre, gdje je jama?

Gube se mahnite zvijezde u tajne svemirske rupe.

Ja molim pravo na najmanji dio meteora.
Da ove strašne vatre u lubanju me lupe,
da leš moj plane u svetu lomaču odozgora,
smrt zvijezdanoga stvora.


Tin Ujevic

Post je objavljen 10.08.2007. u 18:10 sati.