Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/konzervativni

Marketing

Papa Ivan X. hrvatskome kralju Tomislavu 925. godine

" Ivan biskup,sluga slugu Božjih,ljubljenom sinu Tomislavu,kralju Hrvata,i Mihajlu,izvrsnom knezu humljana,te prepoštovanom i presvetom bratu našem Ivanu,nadbiskupu crkve salonitanske,i svim podložnim biskupima,nadalje svim županima i svim svećenicima i čitavu narodu koji boravi u Slavoniji i Dalmaciji,predragim našim sinovima.

Božanskom odlukom svemogućeg Boga određeno je da se nama povjeri briga za sve crkve,i to zato da bismo duhovnom vlašču mogli s korijenom iščupati tminu zloće iz svakoga skupa krščana,osobito iz onih za koje tvrde da su najodabraniji sinovi svete rimske crkve.
Ta tko sumnja da su kraljestva Slavena spomenuta među prvencima apostolske i opće crkve?
Od kolijevke su naime majčinim mlijekom primili duševnu hranu apostolske crkve(...),i nauku i naobrazbu,i to na onom jeziku na kojem njihova majka apostolska crkva bijaše okrunjena.
Zbog toga vas opominjemo,predragi sinovi,neka ljubav prema Bogu gajenjem pravdnosti ponovo zasja u vašim srcima,da biste,istjeravši svu mlitavost duše,mogli ugoditi svemogućem Bogu.

Zbog toga vas opominjemo,predragi sinovi,da svoju nježnu djecu od malih nogu predate Bogu na nauke da bi vas od Boga poučeni mogli svojim opomenama od grešnih zabluda pridići u nebeski kraj,u kojem je Krist sa svim četamaizabranika.
Ta koji bi se odabrani sin svete rimske crkve,kao što ste vi,radovao prikazati Bogu žrtvu na barbarskom ili slavenskom jeziku?
Ne sumnjam naime da za njih drugo što ne preostaje,nego ono što je pisano:"Otcijepili su se od nas i nisu naši,jer kad bi bili naši,svakako bi ostali s nama" oslanjajući se na vezu s nama i naš jezik.

Stoga vas opet opominjemo,predragi sinovi,da ostanete u vezi s nama i da,vjerujući nam u svemu,prihvatite jezik i odredbe prečasnih biskupa,tj. Ivana svete crkve ankonitanske i Leona svete palestrinske crkve,naši službenici,od nas vama poslani i osobitom revnošču zadojeni.
To vam brižnije preporučujem da slušate njihove opomene.I što god vam bude od njih naloženo iz božanskih ili kanonskih razloga,nastojte vrlo brzo i pokorno izvršiti ako nećete da se odvojite od našega skupa."

hrvatskaBOG DOMOVINA OBITELJhrvatska

Post je objavljen 10.08.2007. u 17:26 sati.