Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/konzervativni

Marketing

SA ZVONIMIROVE KRUNIDBE 1075 GODINE

Dragi moji,u nepresušnom vrelu bogate baštine kojom se ne može pohvaliti puno naroda,donosim dokument iz doba kralja Zvonimira,točnije sa njegova krunjenja u Solinu (današnja "šuplja crkva").

Premda bi bilo iz današnjega vremena iluzorno bilo što komentirati ipak nisam mogao da ne napišem velikim slovima onu stečevinu koju Hrvati njeguju već skoro 1000 god.,a koja je u nekim narodima bila praksa do pred nekih stotinjak godina,a negdje vjerojotno možda i dan danas,nažalost (trgovina ljudima),no da ne duljim uživajte:


" U ime svetoga i nerazdjeljivoga Trojstva.Godine Gospodnjega MLXXVI. (indikacije XIV.,mjeseca listopada.)

Ja,Demetrije,koji se zovem i Zvonimir,milošču Božjom knez Hrvatske i Dalmacije,kojega si ti,gospodine Gebizone,pošto si kao poslanik apostolske stolice primio vlast od gospodina vašega pape Grgura,u salonitanskoj crkvi sv.Petra,nakon zajedničkog i složnog izbora čitavoga svećenstva i naroda,zastavom,mačem,žezlom i krunom uveo u upravu kraljestva Hrvata i Dalmatinaca i postavio za kralja-tebi se zavjetujem,obećavam i obričem da ću stalno ispunjavati sve što mi njegova časna svetost naloži.
To jest da ću u svemu i po svemu čuvati vjernost prema apostolskoj stolici;i što god su u ovom kraljevstvu kako apostolska stolica tako i njezini poslanici odredili ili će odrediti,to ću nepromjenjivo čuvati.
Poštovat ću pravdu i braniti crkve;pobrinut ću se za prvine,desetine i sve ono što pripada crkvi;brinut ću se za živote biskupa,svećenika,đakona i podđakona da pobožno i pravilno žive.
Zaštitivat ću siromahe,udovice,sirčad,i poništavajući nedopuštenu vezu među rođacima,ustanovit ću zakonsko vjenčanje s prstenom i svećeničkim blagoslovom,a ustanovljeni brak neću dopustiti da se izopači.

PROTIVIT ĆU SE PRODAJI LJUDI I UZ POMOĆ ĆU SE BOŽJU POKAZATI PRAVEDAN U SVEMU ŠTO JE U SKLADU S PRAVDOM.

Posavjetvaši se sa svim svojim prvacima,određujem da se za predano mi kraljestvo svake godine na Uskrs plaća sv.Petru tribut od 200 bizantskih zlatnika te zapovijedam,utvrđujem i potvrđujem da to isto za vječno obdržavaju i oni koji će nakon mene kraljevati.
Osim toga,budući da služiti Bogu znači isto što i kraljevati,prepuštam se i predajem mjesto blaženom Petru i gospodinu našem papi Grguru i njegovim nasljednicima na apstolskoj stolici,u tvoje ruke.
Ovo vazalstvo učvrščujem zakletvom,ja,ponavljam ,Demetrije koji se zovem i Zvonimir,po milosti Božjom i darom apostolske stolice kralj,bit ću od ovoga časa unaprijed vazal sv.Petra i svoga gospodara pape Grgura i njegovih zakonito izabranih nasljednika.

Neću pomagati ni savjetom ni djelom one koji budu radili na tome da se sam papa,njegovi budući nasljednici ili poslanici ubiju,rane ili zatvore.I nikome neću svjesno odati na njihovu štetu namjere koje mi povjere.A kraljestvo koje mi ti,gospodine Gebizone,svojom rukom predaš vjerno ću zadržati i nikad neću nipošto oteti apostolskoj stolici ono vrhovno pravo.
Dođu li moj gospodar papa Grgur i njegovi poslanici u moju državu,s poštovanjem ću ih primiti,časno s njima postupati i ispratiti ih.I odakle god me pozovu,iskreno ću im,kako budem mogao,služiti.

Osim toga,dajem,predajem i potvrđujem apostolskoj stolici samostan sv.Grgura koji se zove Vrana sa svim njegovim blagom,to jest sa srebrnom kutijom koja sadrži moći svetog tijela istog blaženog Grgura,dva križa,kalež i pliticu,dvije zlatne krune ukrašene dragim kamenjem.evanđelje okovano srebrom,sa svim njegovim pokretnim stvarima i nepokretnim dobrima neka bude za vječno gostinjac poslanicima sv.Petra i u njihovoj potpunoj vlasti;ali uz uvjet da se samostan ne preda ni jednoj drugoj vlasti,nego da za sva vremena bude od svakog tereta slobodan i oslobođen vlasništvo sv.Petra koje ću braniti ja i moji nasljednici. "


hrvatska BOG DOMOVINA OBITELJhrvatska

Post je objavljen 09.08.2007. u 18:36 sati.