Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/babl

Marketing

ZIMA NA CRVENOM MORU



tragovima braće Seljan i Tibora Sekelja

Na Krešimira Zimonića, poznatog stripaša još od vremena Novog kvadrata i svjetskog majstora animiranih filmova iz Vinkovaca, naišao sam u arhivi bloga "Republika Vinkovci". U ožujku ove godine postavljen je niz fotografija s njegovog putovanja po Egiptu.

Zimonić je posljednjih godina razvio naviku da svako malo ode u neku azijsku ili afričku zemlju i vrati se sa satima i satima filmova snimljenih malom amaterskom kamerom i bezbrojnim fotografijama. Kod kuće izmontira dokumentarni film o putovanju, te ga uprženog na DVD poklanja prijateljima. Imao sam priliku pogledati s velikim užitkom nekoliko takvih filmova. U njima je uočljiv originalni pristup i snažan autorski pečat.

Kao prvo, u njima nema nikakve naracije ni objašnjavanja. To je to što vidiš. Ako te zanima više, evo ti knjige i Internet, pa traži. Ili pozovi autora doma da ti objašnjava dok zajedno gledate kadrove. Drugo, ako je na putu prelazio od točke A do odredišta B, onda to nisu tri kratka kadra puta, nego to traje desetak minuta, da se osjeti put i udaljenost. Utoliko su to dokumentarni filmovi jednako o putovima kao i o odredištima, nasuprot svim ostalima koji su usredotočeni uglavnom samo na ovo drugo. Treće, u dokumentarce su duhovito ubačene scene iz svima poznatih filmova u kojima likovi prolaze upravo lokacijama na kojima se nalazi(o) i snimatelj. Sve u svemu, to su uradci iznimno spora tempa, ali nimalo dosadni, i nakon njih gledatelj ima osjećaj kao da je bio ondje gdje su usnimljeni.

Zimonićevi putopisi su privatne prirode, pa ih nije nudio nikome, ali su toliko osobeni i kvalitetni da nema televizije kojoj nakon ponoći ne bi osvježili i obogatili program. Dva ficleka postavljeni jučer i danas na moj blog donekle se razlikuju jer su to zapravo traileri, koliko skraćeni toliko i ubrzani, pa iskrivljuju koliko i pokazuju ostavljajući drugačiji dojam.


Ha! Ha! (demonski smijeh) Možda ga ovim što objavljujem njegove uradke natjeram da otvori svoj blog!









Post je objavljen 09.08.2007. u 12:38 sati.