Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/prasinaprekrivasvapitanja

Marketing

UVOD U ANATOMIJU

U ovom postu ću pisati o NAJBOLJOJ seriji koja je ikada snimljena..A to je kak ste već mogli skužit GREY'S ANATOMYili UVOD U ANATOMIJU

Uvod u anatomiju
Grey's Anatomy (2005)

Televizija koja prikazuje:
NOVA TV

Razdoblje emitiranja:
od ponedjeljka do petka

Zemlja proizvodnje:
Amerika

Proizvodnja:
ABC

Službena internet stranica:
www.abc.go.com/primetime/greysanatomy

Broj epizoda :
64 dosad snimljene (3 sezone + 3 specijalne epizode)

Redatelj: Steven Soderbergh

Scenaristi: Shonda Rhimes, Spalding Gray i Renee Shafransky.

Producent: Shonda Rhimes

Uloge:
Ellen Pompeo (dr. Meredith Grey)
Patrick Dempsey (dr. Derek Shepherd)
Sandra Oh (dr. Cristina Yang)
Katherine Heigl (dr. Isobel 'Izzie' Stevens)
Justin Chambers (dr. Alex Karev)
T.R. Knight (dr. George O'Malley)
Isaiah Washington (dr. Preston Burke)
Chandra Wilson (dr. Miranda Bailey)
James Pickens, Jr. (dr. Richard Webber)
Kate Walsh (dr. Addison Shepherd)


Ne morate voljeti bolnice da biste obožavali ovu seriju! 'Uvod u anatomiju' - rekorder gledanosti s nevjerojatnih 38 milijuna gledatelja! Svi gledatelji Nove TV koji medicinsko osoblje još nisu stigli upoznati imaju priliku od 13. srpnja.

No tu nije ni blizu kraj! 'Uvod' je drugi najgledaniji program u Americi, odmah iza ovogodišnjeg Superbowla koji je bio najgledanije finale američkog nogometa posljednjeg desetljeća. Serija je tako ponijela i naslov najgledanijeg programa koji slijedi Superbowl u posljednjih 18 godina. Dodatno će ova popularna serija ući u anale kao najgledaniji zabavni program na svim američkim TV postajama, nakon što je to uspjelo finalnoj epizodi Prijatelja. 'Uvod u anatomiju' prikazuje se na ABC-ju i to je program s najvećim rejtingom u posljednjih 12 godina.

Serija je zabilježila već i nekoliko nagrada: trostruko je nominirana za Emmy, ove godine bori se u čak 11 kategorija, osvojila je Zlatni globus za najbolju sporednu žensku ulogu, Screen Actors Guild za najbolju žensku ulogu, te dvije nagrade Image, Writers Guild of America i BMI Music.

SADRŽAJŽ
Upoznajte Meredith Grey. Kći slavne kirurginje Ellis Grey koja se trenutačno oporavlja od seksa za jednu noć. Tjera svoga partnera od večeri prije govoreći da će zakasniti na posao prvi dan. Ona je liječnica stažistica u bolnici Grace u Seattleu i radi zajedno s nekim zanimljivim likovima. Cristina Yang veoma je borbena diplomantica Stanforda koja se sprijatelji s Meredith. George O'Malley je osebujan i topao muškarac koji već prvi dan nauči lekciju-dvije. Izzie Stevens je bivša manekenka koja prvi dan nije osjetila poseban tretman. Alex Karev je arogantni gad koji već prvi dan postavi pogrešnu dijagnozu. Nadzire ih Miranda Bailey, koju su (ne baš) odmila nazvali “Nacistkinja”. Meredith se također iznenadi kada sazna da je njezin prijatelj od prethodne večeri njezin kolega, još gore, njezin šef.

KARAKTERIZACIJA LIKOVA:

Ellen Pompeo (dr. Meredith Grey)
Američka glumica rođena je 10. 11. 1969. u gradu Everett., a djetinjstvo je provela u New Yorku (na Upper West Side).
Nadimak joj je The Pencil, a visoka je 170 cm.

Dr. Meredith Grey jedna je od stažistica kirurgije u prestižnoj bolnici Seattle Grace, istoj u kojoj je radila njena majka, poznata kirurginja dr. Ellis Grey. Kćer rastavljenih roditelja, odrasla bez osjećaja pripadanja obitelji, pod pritiskom dostizanja majčinih očekivanja, često je opisivana pridjevima «zastrašujuća i oštećena» (eng. scary and damaged).
Meredith je središnji lik ove serije, čiji glas slušamo na početku i kraju gotovo svih epizoda. Pratimo razvoj njene romanse s nadređenim dr. Derekom Shepherdom (dr. McDreamy), koja je od početka osuđena na probleme, a doživljava neočekivan preokret pojavom Derekove lijepe i uspješne supruge, vrhunske stručnjakinje na području neonetalne kirurgije. Razočarenje u ljubavi, još više dovodi na površinu Meredithine unutarnje dvojbe, pa postaje ponovno vjerna tequilli i lošem odabiru muškaraca (što kulminira debaklom s kolegom i sustanarom Georgeom, koji je beskrajno zaljubljen u nju), nešto s čime je raskrstila nakon što je bila odlučila da je McDreamy «taj» s kojim će ostati.

Iako više nisu zajedno, Meredith i Derek i dalje doživljavaju emotivno nabijene trenutke u dizalu, gdje je sve i počelo. Dok se Meredith napokon snađe u novoj vezi, ponovo se nalazi u situaciji da bira – McDreamy ili McVet.

Patrick Dempsey (dr. Derek Shepherd)
Američki glumac rođen je 13. 01. 1966. u gradu Lewistonu, kao najmlađi od troje djece Amande i Williama Dempseya.
Puno ime mu je Patrick Galen Dempsey, nadimak Dr. McDreamy. A visok je 179 cm.

Dr. Derek Shepherd (među stažistima prozvan dr. McDreamy ,kod nas prozvan Dr. Zgodni), cijenjeni neurokirurg, te ljubitelj ribolova i trajekata, dolazi iz New Yorka u Seattle kao kandidat za šefa kirurgije. Nakon avanture s dr. Meredith Grey, specijalizanticom kirurgije, zaljubljuje se u nju i započinje vezu, čime gubi prednost u odnosu na dr. Prestona Burkea, vrhunskog kardiokirurga, u borbi za šefovsko mjesto.

Pojava gđe McDreamy, dr. Addison Montgomery Shepherd, poljulja idilu u Seattleu, ali dokazuje Derekovu lojalnost njihovom višegodišnjem braku, te potrebu da bude pošten i pruži joj novu priliku iako ga je varala s njegovim najboljim prijateljem. Ipak, priznaje da Meredith nije bila samo njegov hir i da je ne može samo tako preboljeti. Cijela druga sezona koncentrirana je oko njegovih unutarnjih konflikta i nastojanja da spasi brak s Addison i nosi se s osjećajima prema Meredith, što mu ne uspijeva.

Sandra Oh (dr. Cristina Yang)

Dr. Cristina Yang je ambiciozna, neemotivna i boji se veza (bilo prijateljskih, bilo romantičnih). Upoznajemo je kao izuzetno arogantnu talentiranu buduću kirurginju, koja daje sve od sebe da bude najbolja među svojim kolegama. Uvijek je spremna uključiti se u neku cool operaciju. Vrlo je oštra u izjavama i postupcima, pa u svojoj evaluaciji mentorica dr. Miranda Bailey navodi kako mora naučiti «gledati pacijente kao ljude».

Cristina se među kolegama uspijeva zbližiti s Meredith s kojom postaje najbolja prijateljica. U isto vrijeme dok je upozorava na potencijalnu grešku koju čini spavajući s Derekom, čini isto i započinje vezu s nadređenim dr. Prestonom Burkeom, svojim idolom. Mada je u mnogo čemu njegova potpuna suprotnost, te usprkos brojnim usponima i padovima, Burke je na neki način preodgaja, kao svoju partnericu i liječnicu. Događaji i osobe u Seattle Grace polako je mijenjaju, pa je na kraju druge sezone gledamo kako se počinje ponašati kao timski igrač.



Katherine Heigl (dr. Isobel Izzie Stevens)
Američka glumica rođena je 24. 11. 1978. godine u Washingtonu.
Puno ime joj je Katherine Marie Heigl, nadimak Katie, a visoka je 173 cm.

Dr. Izzie Stevens je atraktivna, optimistična, duhovita, suosjećajna… prema Cristininim riječima "dopredsjednica fantasylanda". Školovanje je financirala kao model za donje rublje. Često svoj izgled doživljava kao zapreku u postizanju autoriteta kao liječnice. To posebno dolazi do izražaja kad je pacijent prepozna kao lice iz časopisa i odbija da ga ona liječi. U jednoj od epizoda liječi trudnu tinejdžerku, pa doznajemo da je i sama sa 16 godina rodila djevojčicu, koju je dala na posvajanje.

Nakon lošeg početka s dr. Alex Karevom, koji njene fotografije iz časopisa iskoristi za neslanu šalu, njihov se odnos preokrene i nakratko izlaze, tako dugo dok ga Izzie ne nađe u krevetu s medicinskom sestrom. Alex teško prihvaća činjenicu da se Izzie zaljubljuje u svima omiljenog pacijenta Dennyja, koji umire nakon što je zaprosi. U nezakonitom pokušaju da ga spasi, riskira svoju karijeru.


Justin Chambers (dr. Alex Karev)
Američki glumac rođen je 11.07. 1970. u Springfieldu.

Alex je pametnjaković, koji je vrlo siguran u sebe, ne oklijeva i voli preuzeti zasluge. Ne čudi što je izuzetno zainteresiran za plastičnu kirurgiju. S jedne je strane odbojan, a s druge neodoljiv. Posebno Izzie doživljava obje njegove strane. To je odnos koji Alex stalno uspijeva upropastiti. U neprestanom je sukobu s Georgeom čiji ga, po njegovom mišljenju nedostatak muškosti izluđuje. Prema pacijentima ima potrebu biti i pretjerano iskren, gotovo okrutan.

Pokušava se prikazati čvršći nego što jest. Iza te fasade, velikim dijelom potaknute emocionalnim teretom iz djetinjstva, krije se suosjećajna osoba. Mada mu se ginekologija u početku čini strašnom kaznom i dovodi do nesuglasica s Addison, polako postaje sve više zainteresiran za to područje.


T. R. Knight (dr. George O'Malley)

Simpatičan George isprva se čini kao nesiguran i pretjerano emotivan za muškarca. Tome nimalo ne pomaže prva operaciju pri kojoj asistira i završi smrću pacijenta, niti njegova nesretna zaljubljenost u Meredith. K tome, stanuje s Meredith i Izzie, koje se prema njemu ponašaju, u najboljem slučaju, kao prema bratu. Odrastao je s dva brata, koji su njegova potpuna suprotnost i ne nalazi s njima zajednički jezik.

Ipak, prilika mu se pruži da briljira u spašavanju života u teškim uvjetima dok operira u dizalu zaglavljenom među katovima. S druge strane, svijet mu se sruši nakon neuspjelog seksa s Meredith, a spašava ga Callie. U tom odnosu bitnu ulogu igraju opet Georgeove kolegice i sustanarke. Iako je očigledno njihovo nezadovoljstvo njegovim odabirom, a tom se posebno tiče Izzie, one i dalje imaju prednost pred njegovom novom djevojkom.


Isaiah Washington (dr. Preston Burke)

Dr. Burke je jednostavno savršen muškarac - briljantan kardiokirurg, precizan, temeljit, ali isto tako suosjećajan i prijazan, uravnotežen kao osoba i profesionalac. S vremenom se pokazuje kao odličan mentor mladim kirurzima i vrlo dobar prijatelj Georgeu, a sve više i Dereku. Njegova afera i kasnija veza s Cristinom predstavlja potpuno neočekivan potez, koji se čini nepromišljenim s obzirom da je i on kandidat za novog šefa kirurgije u Seattle Grace, ali nikada ne doživi istu reakciju okoline kao Meredith-McDreamy priča. Cristina i on potpuno su drugačijeg karaktera. Preston je taj koji pokreće njihovu vezu. On predlaže da se Cristina doseli k njemu, izjavljuje joj ljubav, te ju u mnogo čemu mijenja. Pitanje je samo ne pokušava li od Cristine napraviti potpuno drugu osobu.
Homofob Isaiah Washington koji je svog kolegu T.T. Knighta nazvao pogrdnim imenom za homosexualca "fagget" konačno je nakon velikog pritiska gay udruga dobio otkaz i neće se pojaviti u sljedećoj sezoni Uvoda u Anatomiju!

Chandra Wilson (dr. Miranda Bailey)

Baley ili Nazi kako je poznata u bolnici, opasna je i oštra šefica mladim kirurzima. Od njihovog prvog susreta jasno im je objasnila da nema potrebe za ulizivanjem jer ih ionako već mrzi. Njen autoritet osiguran je od samog početka. Jedno vrijeme se čini da nema druge strane dr. Baley. Skalpel i to je to. Tada odjednom doznajemo da je u braku, što začudi i Dereka koji je imao dojam da je barem malo poznaje. Nedugo zatim, Miranda zatrudni, ali to dobro skriva. Nastoji iskoristiti vrijeme prije poroda za čim više operacija – tipično! Ista takva ostaje i kad odbije roditi tako dugo dok joj ne dođe suprug, koji s ozljedom glave leži na Derekovom stolu. Kroz to razdoblje joj pomaže George.

Njen odnos s mladim kirurzima bliskiji je nego se to čini. Očito je da ona prati njihov svaki korak. Ipak, kao mlada majka uviđa da gubi oštrinu i da joj oni lagano izmiču kontroli. Prvo Izzie, a onda i Cristina.

James Pickens Jr. (dr. Richard Webber)

Šef kirurgije ne doživljava Seattle Grace, liječnike, pacijente i operacije samo s medicinske strane. Njegova je zadaća balansirati i s financijskim aspektom, te međuljudskim odnosima. Potpuno je predan svom poslu, zbog kojeg zapostavlja suprugu, Adele. Uviđa kako je došlo vrijeme da se posveti njihovom braku. U potrazi za nasljednikom u najužem su mu izboru dr. Shepard i dr. Burke, kojima je bio mentor.

Dobar je prijatelj Meredithine majke Ellis Grey, s kojom je prije dvadesetak godina imao aferu, zbog koje se čak propio. Nakon što dozna da je Ellis bolesna, obnavlja vezu koja u nekim trenucima djeluje kao «emocionalna afera». Osjeća odgovornost za Meredith i uvijek joj nastoji biti podrška koliko mu ona to dopusti.

Kate Walsh (dr. Addison Shepherd)

Isprva je Addison zla supruga dr. McDreamyja koja se pojavila u Seattleu i uništila njegovu vezu s Meredith. Zbog nje je Derek napustio New York nakon što ju je našao u krevetu sa svojim sada bivšim najboljim prijateljem Markom. Iz nekog sentimentalnog razloga pokušavaju spasiti brak koji gotovo da više i ne postoji. Osnova njihovog odnosa je sada nepovjerenje i stalni pasivno-agresivni stav s obje strane. Addison shvaća svoj položaj i pokazuje da ima debelu kožu, usprkos tome što ne podnosi Derekovu kamp prikolicu, niti činjenicu da on i dalje voli Meredith. Dok konačno uspijevaju koliko toliko srediti svoj odnos, pojavljuje se Mark i pokušava je vratiti. Čini se da između njih nije bila samo afera za jednu noć.

S vremenom Addison postaje jedan od omiljenijih likova u seriji, te je dovoljno interesantna za samostalnu seriju Private Practice koja ove jeseni počinje s emitiranjem.

Ovako da znate...
Kako je to već uobičajeno u velikim TV produkcijama, zvijezde ove hit serije postale su slavne po ulogama koje im prvotno nisu bile namijenjene. Tako je Sandra Oh (Christina) bila na audiciji za lik dr. Bailey, a Isaiah Washington (Dr. Burke) za dr. Sheparda.
Ozbiljno se razmišljalo da kirurga Dereka Sheparda utjelovi glumac Rob Lowe.
Alex Karev nije bio u izvornom scenariju, taj je lik dodan naknadno kao mamac za gledatelje koji vole 'zloćke'
U prvim epizodama na oglasu koji je Meredith ljepila u potrazi za cimerima pisalo je : "Oglas se ne odnosi na Busheve pristaše". Na ekranu se vidio svega par sekunda.
Uvod u anatomiju najdraža je serija bivšeg američkog predsjednika Billa Clintona
Jedina epizoda kroz koju gledatelje kao narator ne vodi lik Meredith Grey nego George O'Malley nosi naslov: "Što sam učinio da ovo zaslužujem".
Svaka epizoda 'Uvoda' nosi naslov po popularnoj pjesmi. Mnoge su naslovljene prema pjesmama legendarnih Beatlesa i R.E.M.-a
Christina je dr. Sheparda prozvala dr. Zgodni.
Lik Addison Shephard, koji je utjelovila glumica Kate Walsh, trebao se pojaviti u svega pet epizoda. No taj je karakter brzo stekao obožavatelje, te je Kate brzo postala dijelom stalne glumačke postave.
Doktorica Shephard dobila je svoju vlastitu seriju, originalnog naslova „Private Practice“, koja u Americi kreće od ove jeseni.

Ovaj tekst ste sigurno vidjeli na stranicama Nove TV, ali ja sam ga prekopirala za one koje neznaju. I ispričavam se curi koja me tražila autora pjesme od uvodne scene, jer nisam našla autora. Ali ako imate kakvih drugih pitanja ostavite ih u komentarima.


Image Hosting by Picoodle.com

Image Hosting

Image Hosting by Picoodle.com

Image Hosting by Picoodle.com

Image Hosting by Picoodle.com




ETO..TO JE TO...AKO NIKO DRUGI NADAM SE DA ĆE ANNCHY
PROČITAT OVAJ POST JER ONA ISTO OBOŽAVA UVOD...pusa svima..




Post je objavljen 08.08.2007. u 12:38 sati.