Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/07morsky08

Marketing

STOKA SITNOG ZUBA

Među jučerašnjim novostima složenih po principu red dobrog (oboreni turistički, čitaj financijski rekordi), red lošeg (strašni požari, izgorene kuće u Župi, netom obnovljene od rata), možda je široj javnosti promakla jedna (loša): pomor ovaca na Kornatima. Meni, kao ljubitelju janjetine (kornatska je bolja od paške) i susjedi spomenutog područja, naravno, nije.
Zato za neobavještene i nezainteresirane evo: najmanje 1000 ovaca po kornatskim otocima je pokrepalo od žeđi!
Di su sad zaštnici životinja, bolje reći di su bili kad je tribalo ovce jadne napojiti? Smrt od žeđi jedna je od nastrašnijih smrti, čini mi se. Oće li sad razne udruge za spas zamoraca i pilića doći pomoći uklanjati strvine tih jadnih beštija, da se po ovoj vrućini ne dogodi kakva zaraza? Oće li preostalima odnit vodu?
Jedna stvar mi nije baš bistra u ciloj priči. Budući da ponešto znam o problematici vode na tom području, znam i da je vodu moguće nabaviti. Doduše, vrlo skupu vodu, ali nije li ovo sad najskuplji rasplet?
Subvencionirana voda veliki je problem. Država je dala pravo i mogućnost lokalnom stanovništvu da kupuje vodu po cijenama na kopnu. Ali naravno slovo zakona nema zadnju rič. Raznosači vode jednostavno izbjegavaju tu svoju obvezu koja im se vjerojatno ne isplati. Jer ne zarade milijun kuna po vagonu prodane vode.
Ja imam konkretan primjer. Mjesec dana čekali smo brod Zrmanju (gosp. C.) koja s našom općinom ima ugovor o isporuci vode (2 vagona po obitelji mjesečno po 120 kn). Budući da smo dislocirani od mista, gosp. C. bio je jako ljut i nervozan što ga zivkamo i ometamo i zovemo u pripizdinu. Isti taj nam je uredno dolazio dok nismo bili u sustavu "povlaštene" vode. Da bi nas skinuo s one stvari onako dosadne, uredno je obećavao doći. I mi smo strpljivo čekali i gledali kako nam se približava dno od gušterni.
"Zrmanju" vidili nismo. A ni vodu iz Zrmanje.
Gledali smo je doduše kako prolazi.

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Kupili smo vodu od privatnika po 600,00 kn po vagonu.
I - je li se što dogodilo? Ništa. To što je neko platio 5.000,00 kn umisto 1000,00 kn ne povlači u našoj zemlji nikakve posljedice po aktere.
Zvuči poznato?

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

I sad, sve ovo, po meni ne opravdava žeđ jadnih beštija po Kornatima.
Kako su mogli dopustiti, i vlasnici (Murterini-Kurnatari) i država (uprava Nacionalnog parka) da se to dogodi? Pa ja bi kupila najskuplju vodu na svitu da mi se jadne beke ne muče. Naručila bi je iz Saudijske Arabije. Ta bi došla prije "Zrmanje".
Kako su ih mogli gledati?

(Ovo je bio usputni brzinski post.)
_____________________________________


Post je objavljen 08.08.2007. u 08:49 sati.