Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/kickboxing333

Marketing

Da li je to moguće ???

Piše mi Vali:

Poštovani,
Da li je moguće da sportaš, aktualni prvak Hrvatske u 2007 g. u kickboxu za juniore u određenoj klasi obzirom na težinu, bude pozvan u Reprezentaciju Hrvatske (što mi je i logično) i pozvan na Evropsko prvenstvo u Portugalu što se održava krajem ove godine, mora sam platiti putne troškove cca 6.500,00 kn da bi nastupio???
Ja to teško mogu vjerovati. Molim odgovor. Vali


Već sam više puta o tome pisao i dosta obrazlagao, ali odgovora nikad dosta. I nije problem, važno je da svi dobiju točan odgovor, bili njime zadovoljni ili ne.

Dakle, Hrvatski kickboxing savez, ne žalost, nema dovoljno novca, nema novca onoliko koliko realno zaslužju njihovi uspješni sportaši i reprezentativci. Kada kažem "realno" onda mislim da bi novca za najbolje pijedince trebalo biti. Na žalost, realnost je drukčija. Bojim se da tog novca nikada neće biti dovoljno, niti onoliko koliko bi smo "najrealnije" željeli.

O čemu se radi. Hrvatski kickboxing savez (nije strogo pisano pravilo, ali koristim se kako bih to lakše objasnio) - prepoznaje A, B i C reprezentaciju.

"A" reprezentacija su oni sportaši koji su na prethodnom svjetskom ili europskom prvenstvu u svojoj dobnoj skupini ostvarili zlatnu ili neku drugu medalju, u tekućoj godini bili državni prvaci i na međunarodnoj sceni iste te godine ostvarili zapažen rezultat. Ti kandidati, pod uvjetom da su sportski potpuno spremni uvrštavaju se po odluci izbornika u reprezentaciju, a njima i njihovim trenerima Hrvatski kickboxing savez plaća troškove sudjelovanja u reprezentaciji - sve osim startnine.

"B" reprezentacija su državni prvaci koji su pored državnog prvenstva tekuće godine osvojili još koji zapažen međunarodni rezultat u toj godini, koji su sportski sremni i od kojih je realno za očekivati postizavanje vrlo dobrog rezultata. Ti kandidati imaju plaćen dio troškova sudjelovanja u reprezentaciji.

"C" reprezentacija se sastavlja od svih onih odličnih sportaša koji su u svakom slučaju spremni, koji su tijekom godine imali vrhunske ili skoro vrhunske rezultate i za koje njihovi treneri i izbornici misle da se realno od njih može očekivati ostvarenje vrlo dobrih i odličnih rezultata. Ti kandidati i njihovi treneri sami plaćaju svoje troškove.

Dakle, nakon zadovoljenja osnovnih kriterija - kako su navedeni plus da su potpuno sportski spremni, reprezentacija se popunjava najprije s A kandidatima, zatim B, a ukoliko ostane mjesta u određenim kategorijana i skupinama i sa C kandidatima.

I kada se pogleda koliko je Hrvatski kickboxing savez za ovogodišnju nastup juniora i kadeta u Lisabonu predvidio sredstava, vidi se da će se moći financirati samo nekoliko sportaša s trenerima iz tzv. "A" reprezentacije, dok ostali, na žalost, neće imati potporu od saveza.

Mogla je odluka Skupštine Hrvatskog kickboxing saveza biti i drugačija, onako kako to rade neki drugi savezi - idu samo oni za koje ima novaca. I nitko više. Tada bi reprezentaciju sačinavala 2-3 sportaša s trenerima, 2-3 dužnosnika i gotovo.

Ipak, prevladava mišljenje da je sudjelovanje svakog sportaša na europskom i svjetskom prvenstvu prvenstveno iznimno velika i kvalitetna škola, da samom tom činjenicom što se taj vrhunski sportaš (juniorske i kadetske dobne skupine) izabere temeljem svojih rezultata u sastav reprezentacije - dobiva kategorizaciju sportaša te da time ostvaruje određena prava u lokalnim zajednicama te da u pravilu ti i takvi sportaši kasnije postaju stvarno odlični i vrhunski natjecatelji. U Savezu se smatra da se u svakom slučaju svakom tom mladom sportašu, njegovom klubu i roditeljima isplati investirati (i vrijeme i novac) u svoje sportske rezultate.

Upravo zbog toga Hrvatski kickboxing savez na takav način sastavlja reprezentaciju.

U cijeli ovaj "projekt" financiranja, bolje rečeno samo financiranja nastupa pojedinog reprezentativca trebaju biti uključeni mnogi - klub (stimuliranjem svojih najboljih članova), roditelji (ulaganjem u svoje dijete, traženjem sponzorstava od njima bliskih firmi), sam sportaš (mnoge sam vidio da su ljeto proveli radeći preko učeničkih i studentskih zadruga ne bi li si priuštili sedmodnevni izlet u npr. Portugal), lokalna zajednica (a to je i predviđeno Zakonom - pomoći će u izvanrednim prilikama mladom uspješnom sportašu), itd.

Uloga Saveza, barem kako je sada shvaća ovo vodstvo i izbornici, jeste stvoriti uvjete da ti mladi sportaši imaju prilike otići, naučiti i ostvariti rezultat s kojim će kasnije ostvarivati dodatna (pa i financijska) prava - više o pravima pogledajte u postovima: Kickboksači, trk po lovu u vladu.

I osvrnuo bih se na Vaš dio rečenice "pozvan u Reprezentaciju" - ne, on je od strane trenera i kluba predložen izborniku, izbornik ga predlaže Upravnom odboru, a Upravni odbor prihvaća prijedlog kluba i izbornika. To je prava formulacija.

Inače, o ovome sam pisao u nekim prethodnim postovima, pogledajte:

Zašto baš tako 4
Kako biraju izbornici
Zašto baš tako 3
Zašto baš tako 2
Zašto baš tako 1

Eto, nadam se da ste zadovoljni barem odgovorom, ako već ne sa sadržajem.


Post je objavljen 06.08.2007. u 20:29 sati.