Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/folklorni

Marketing

Običaj ljelja zaštićeno kulturno dobro

Ljelje iz Gorjana uvrštene su među 13 novih kulturnih dobara koje je proglasilo Ministarstvo kulture u skladu sa strogim Unescovim pravilima, objavio je današnji Večernji list. To je, kako ističe predsjednik KUD-a Ivan Radinski izuzetno priznanje, ali i poticaj za daljnji radi.
Tim povodom Ljelje su dobile poziv da u veljači sljedeće godine sudjeluju na međunarodnom festivalu nematerijalne kulturne baštine koji se održava u Tokiju. Ministarstvo kulture predložilo je da na daleki put u Japan putuje upravo KUD Gorjanac iz Gorjana s prikazom kraljica, odnosno ljelja koje su prepoznatljive po impresivnoj narodnoj nošnji.
Hrvatska je dosad zaštitila 17 kulturnih dobara, a među njima je Sinjska alka, Festa svetog Vlaha, korčulanska viteška igra moreška, pokladni ophod zvončara s područja Kastva, te još neke specifičnosti hrvatskog podneblja.
KUD Gorjanac svoj prepoznatljivi običaj ljelja već sutra će prikazati na smotri Krapinsko-zagorske županije u Bistričkom Lazu, a članovi KUD-a i njihovi gosti ujedno će posjetiti i nekoliko zagorskih mjesta. U planu je i jesensko gostovanje u Poljskoj, te krajem mjeseca nastupi u Prelogu, Koprivnici i Zagrebu.

IZVOR:www.radio-djakovo.hr

Post je objavljen 03.08.2007. u 19:02 sati.