Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gogame

Marketing

Riješenje go-problema broj 158.

Glavno mjesto razdjelibde prostora za pravljenje očiju je ovdje B1 i tamo crni igra svoj prvi potez 1. B1. Time onemogućuje bijelom razdvajanje prostora za oči.
Zanimljivo je bilo korištenje mogućnosti sjećenja desna tri kamena bijeloga na E-vertikali od onoga na B3 potezom na C2. To bi bijeli spriječio potezom C3 i tada bi crni opet trebao igrati na B1. Razvoj bi se tada sve o na ovaj što je ovdje prikazan barijantom rješenje. Bitno je da je glavni potez nadzora prostora za oči na B1. To crni odmah i igra.
Bijeli odgovara pritiskom prema kutu potezom 2. C1. Nastoji ujedno stvoriti još mjesta djelidbe mogućnosti točke D1 kao mogučeg oka.
Crni i to onemogućuju potezom dvostrukog značaja 3. C2. Glavna namjera je odigrati C3 i razdvojiti tri bijela od kuta ili, ako bijeli to spoji po prvoj crti, neće imati oči.
Sa 4. C3 bijeli nastoji povezato kamenove, a ujedno zatvara crne kamenove ispod u svoj prostor.
Crnome sada ostaje mogućnost da učibi od svojim kamenova ispod oblik koji će onemogućiti vijelome pravljenje dva oka tj. razdvajanje prostora. Kao prvo uzima bijeli kamen na C1 s 5. D1. Ovdje bi bijeli mogao uraditi ko i time nastojao zaživjeti.
Bijeli sada igra 6. D2. Pokušava pokrenuti jo na C1D1.
Crni to ne dozvočkava i igra 7. C1.
Bijelom je došla voda do grla. Kako uraditi dva oka? Pokušava još s 8. A3, ali to je samo prividm jer crni dodaje još jedan kamenčić unutra i stvara oblik kojim nema mogućnost pravljenja očiju za bijeloga. To je 9. B2!!! Bijeli nij eništa mogao s eventualnim potezom na B2, jer bi crni odigrao na njega A3 i kada bi bijeli zarobio četiri crna kamenčića s A1, crni bi ihrao na točku razdjelidbe protora C1 i tako onemogučio oči bijelome.
Fakle bijeli pada, ali treba znati to i odigrati.
Nešto imam problema s vidom. Nadam se da ću i dalje moći uređivati blog. Možda ću smanjiti aktivnost. Vidjeti ćemo. Ovo u množini kažem računajući i sebe, jer nije vid samo očima ... :)
Lijep vam pozdrav bl. Muradenu - Luzer

Post je objavljen 06.08.2007. u 09:08 sati.