Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/risingson

Marketing

SMASHING PUMPKINS - zeitgeist

Originalno emo čelo se vratilo s novim albumom i novom postavom gdje su ostali samo navedeno čelo i Jimmy Chamberlain, junkie kalibra frotmena Alice in Chains. Ostalo troje je rentano za turneje i slično. William Patrick Corgan, Jr. okupio je stari bend da radi ono što najbolje zna – piše tužne pjesme i nosi majicu 'Zero' koja je viđena u Lijepoj našoj u nekih članova The Beat Fleet.

Image Hosted by ImageShack.us


Navodno taj isti William Patrick ima narav težu od Dubravka Ivaniša kada je na probi s bendom i ta ista narav bila je razlogom raspada originalne postave. I to i slaba prodaja albuma Machina i problemi sa dopom u bubnjara Chamberlaina koji je letio iz benda kombinirano dvadesetak i više puta. Ipak, on je jedini uz Billyja jer nema niti Jamesa Ihe niti basistice D`Arcy Wretzky koju je zamijenio mlađom i užom za ovogodišnju turneju.

Pumpkinse su optuživali za karijerizam i prodanost kao takvu i više nego Pearl Jam; čak su im indie heroji Pavement posvetili vers u pjesmi Range Life što Corgana nije diralo previše već je izjavio da je to tako kada se srce nosi na vidljivom mjestu. Bila je to godina 1994. Kurt se friško ubio, Eddie je razmišljao da raspusti bend, Layne je kupovao kilogram limuna i sredstvo za skidanje čađe sa žlica, a Billy je smislio majicu Zero, sličnu Sub Pop majici sa poticajnim natpisom 'Loser'.
Ovaj novi materijal nazvan Zeitgeist ili duh vremena dolazi u pakiranju sa dvanaest pjesama od kojih su već tri potencijalni singlovi. Samo mi nije jasno čemu Paris Hilton na naslovinci jednog od singlova. Ah, da Cijenjeni čitatelju™… duh vremena koje pridaje pažnju onima kojima uopće ne trebaju. Nisu se Pumpkinsi prodali ili pokvarili već su shvatili kako funkcionira Velika Shema Stvari®. Mislim da sam i ja shvatio, ali neću odavati već za masne pare držati instrukcije o navedenoj VSS.
Kada smo već kod teme jesu li se prodali ili ne. Jesu. Davno.
Svaki sastav ili pjevač, pjevačica, DJ, jodler ili što već koji je prisutan u cd shopovima na najmanje dva kontinenta prodao se je u određenom smislu. Veće je pitanje da li veći avans i topli obrok tri puta dnevno pozitivno ili negativno utječu na kvalitetu pjesama.

Doomsday Clock
, Seven Shades Of Black i pjesma koja ime dijeli sa pjesmom australskih Pendulum već se rado izvode po festivalima ovo ljeto i vrlo slično i vrlo metal zvuče. Da nema specifičnog načina pjevanja ovo bi moglo proći pod žešći Him. A sada, je li to kompliment? Vjerojatno nije iako je album sasvim solidan za sastav koji je svoje najbolje stvari dao polovicom devedesetih.

Post je objavljen 05.08.2007. u 13:10 sati.