Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/jasamputistina

Marketing

Blagdan Gospe Snježne

Tekije su pokraj Petrovaradina u Srijemu. Srijem je stoljećima pripadao Hrvatskoj, ali život Hrvata katolika u Srijemu bio je uvijek ugrožen. Tu je poznato svetište Gospe Snježne ne samo za Srijem nego i za susjedne krajeve Banata, Bačke i Slavonije. A sve je počelo poslije jedne sjajne pobjede nad Turcima 1716. godine.
Turska nije bila zadovoljna mirom koji je bio sklopljen 1699. godine u Srijemskim Karlovcima, pa se ponovno odlučila na rat. Veliki vezir Ali-paša sakupio je veliku vojsku od 200.000 momaka i preko Zemuna uputio se prema Petrovaradinu. Kršćanska vojska se utaborila uz veliku tvrđavu u Petrovaradinu. Kršćansku vojsku vodio je izvrstan zapovjednik Eugen Savojski. S kršćanskom vojskom sudjelovala je i hrvatska vojska koju je vodio hrvatski ban Ivan Palfi. Turskoj vojsci od 200.000 princ Eugen Savojski mogao je suprotstaviti samo 30.000 vojnika. Princ Eugen se ipak odlučio na obranu Petrovaradina. Vjerovao je u zagovor Gospin. Kamo god je išao na vojne pohode sobom je u logoru nosio sliku Gospe Snježne, kakva se štuje u Rimu u crkvi Santa Maria Maggiore. Za njega se govorilo da svaki dan moli krunicu. Pred tom slikom Gospe Snježne, prije same bitke je svečano posvetio sebe i svoju vojsku zaštiti Blažene Djevice Marije. Bitka je počela u ranu zoru 05. 08. to jest na blagdan Snježne Gospe. U podne kad je zvonio Anđeoski Pozdrav sve je već bilo svršeno. Turci su bili hametice potučeni. Bježali su na sve strane, a na bojnom polju ležao je mrtav glavni zapovjednik vezir Ali-paša. Tako brzu i potpunu pobjedu, svi koji su poznavali sve okolnosti bitke i sam princ Eugen, pripisivali su Gospinoj pomoći. Htio se Gospi odužiti. Učinio je to, za nas, na najbolji način. Uzeo je Gospinu sliku i u procesiji sa kršćanskom vojskom odnio je u malu kapelu koja je bila u blizini na mjestu koje se zvalo Tekije. Kasnije je tu sazidana velika krasna crkva kojoj stoljećima katolici iz okolnih pokrajina dolaze moleći za zagovor u svojim potrebama.

uz praznik dan pobjede i domovinske zahvalnosti procitajte neke pjesme na Don Angelo

Ne prekoravaj zbog pogreške dok si još ljut. Pričekaj idući dan, pa i duže. A nakon što si se smirio i dobro promislio, ne propusti ukoriti. Jednom jedincatom srdačnom riječju više ćeš postići nego za tri sata prepirke. Obuzdaj svoju ćud.(Put,10)

Post je objavljen 05.08.2007. u 09:46 sati.