Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/svid

Marketing

Opasnosti u prometu

Na redovitoj konferenciji za novinare PU PGŽ Boris Skeledžić, Zamjenik načelnika Odjela za sigurnost cestovnog prometa je iznio statističke podatke o prometnim nesrećama u zadnjih 7 mjeseci.
Dakle u proteklih sedam mjeseci dogodilo se 2777 prometnih nesreća, što je manje nego prošle godine u istom razdoblju. Od toga je 682 nesreće s nastradalim osobama, a 29 nesreća je završilo sa smrtnim posljedicama. Naime, u njima je poglnulo 33 osobe, što je za deset mrtvih više nego prošle godine u isto vrijeme.
«To je alarmantan podatak i policija planira poduzeti odgtovarajuće mjere, jer je nedopustivo da samo u jednom vikendu na prometnicama pogine dvadeset i tri osobe, što je više nego u domovinskom ratu.» rekao je Skeledžić i istaknuo da će se zbog navedene situacije u, kako ga je nazvao, crnom mjesecu srpnju, angažirati maksimalan broj policajaca kako bi se izbjegle nesreće i prometne gužve te se time smanjio ovaj trend smrti.
Inače glavni uzrok nesreća je najčešće nepropisno pretjecanje, a najviše poginulih čine stanovnici PGŽ-a, dok su strani turisti u mnajini. Najopasnija prometnica je autocesta Rijeka – Zagreb, a broj umrlih na toj cesti iznosi 36% od ukupnog broja smrtno stradalih. Najugroženija skupina sudionika u prometu su vozači motocikala i mopeda.. Broj alkoholiziranih vozača koji sudjeluju u prometnim nesrećama iznosi 7, 9 %, što je mali porast u odnosu na prošlu godinu.
Policija je posebno apelirala na vozaće da ne odlaze u prometne gužve neispavani.
A u vezi smrtno stradalih prilikom prometnih nesreća oglasila se i stranka Zelena alternativa koja je zatražila promjenu zakona i uvođenje kazne dugogodišnjeg zatvora za ubojice za volanom.
Naime, drže da: «...kada netko sjedne za volan sa 2,4 promila alkohola, vozi 200 na sat i onda još ubije djevojku na pragu života, on je UBOJICA i ništa drugo. I takve stvari treba tretirati kao ubojstvo s predumišljajem i kazniti kaznom dugogodišnjeg zatvora, a u ovakvim slučajevima i s maksimalnih 40 godina.»
Predlažu i da treba kažnjavati sve one koji voze s oduzetom vozačkom dozvolom i to s minimalnom kaznom od 2 godine zatvora za vožnju s oduzetom vozačkom, 5-10 godina ako takvi izazovu prometnu s ozlijeđenim osobama, a 20 i više godina ako izazovu nesreću s poginulim osobama.

Zbilja, nakon jučer odgledanog Tarantinovog filma «Otporan na smrt» i današnjom upoznatošću sa statistikama na oresici u policiji, čini se da je automobil postao neka vrsta oružja, a ne prevoznog sredstva.
Naime, u filmu Stuntmen Mike (Kurt Russell) svoje seksualne frustracije liječi tako što se svojim pojačanim, kaskaderskim autom, otpornim na teške udarce pri velikim brzinama, namjerno sudara u zgodne djevojke u običnim autima koji u tom slučaju postaju kasele, dok je Mikeov auto naprosto smrtonosno oružje.
Ali to je samo film, međutim kao što se vidi, česte su nesreće kada prilikom preticanja mali auti nalete na goleme šlepere i šansa za preživljavanje je minimalna.
Stoga, nije dovoljno samo preporučiti oprez, jer često nastradaju upravo oni koji oprezno voze zbog vozača koje svoje tjelesne ili psihičke frustracije liječe opasnom vožnjom.


Post je objavljen 03.08.2007. u 11:48 sati.