Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vilenjak

Marketing

Vilenjače, i to je Amerika (2)

Dugo sam želio napraviti reportažu o Richardu Milanovichu, kalifornijskom indijanskom poglavici porijeklom iz Zagreba. Prilika mi se ukazala kad sam u jedno putovanje upario dvije američke priče - njegovu i onu o duplerici Nadi. Prije nego što sam krenuo dogovorio sam, naravno, sve s Richardom i njegovom tajnicom. Objasnio mi je da je mnogo jednostavnije da se sretnemo u njegovom uredu u Palm Springsu nego da dolazim drito u rezervat.

No, kad sam stigao u SAD, prestao mi se javljati na telefon.

Image Hosted by ImageShack.us

Nisam se dao zajebati nego sam došao naslijepo u njegov ured. Usput sam otkrio da Los Angeles nije velik kao, npr, Berlin - on je velik kao od Zagreba do Slavonskog Broda. Nešto nezamislivo. U tome je valjda tajna Američkog osjećaja slobode - taj feeling nije utemeljen ni na zakonima niti na stvarnosti, već valjda na samom tom doživljaju prostora. Ceste su široke, auti veliki, a narod živi u kućama a ne u stanovima.

- Dobar dan.
- Errrrr... Hellou.
- Pa, evo mene.
- Moram vam objasniti zašto vam se nisam javljao. Bilo mi je, naime, neugodno. Sad ćete se sigurno razočarati.
- Zašto?
- Pa prešli ste toliki put iz Hrvatske da me vidite. A ja nisam Hrvat. Moj je otac, naime, došao iz Zagreba, ali je Srbin.
- Dragi Richarde, to nije nikakav problem.
- ?
- Rat je odavno završio. Balkan je opet jedan. Mi imamo licencu i za srpski i za hrvatski Playboy. Objavit ću vas u oba. Ništa ne brinite.
- Ne razumijem.
- Rat ne samo što je prošao, nego se većina ljudi pravi kao da ga nije ni bilo.
- Ne razumijem. Ako je tako, onda dobro. Ali ne mogu vjerovati...
- Ništa ne brinite.

Indijanac je ipak bio u pravu. Kad sam objavio priču u oba Playboya, nekoliko neukih kolega me je napalo zbog drugačijeg naslova. U jednom sam slučaju stavio 'Zagrepčanin indijanac'... u glavni naslov, a u drugom 'Indijanac srpskog porijekla'. U slijedećem sam pasusu, naravno, objasnio situaciju. Jednom se starom uredniku, liječenom od alkoholizma, to učinilo kao senzacionalizam, pa me je napao u svom glasilu. Nije shvatio.

Ali ja jesam.

Jednom Indijanac, uvijek Indijanac.

Post je objavljen 01.08.2007. u 16:22 sati.