Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/deprimiran

Marketing

Farmakoterapija

Vrijeme je za malu reviziju moje farmakoterapije. Dakle, 12 tjedana pijem Zoloft u 'punoj dozi' i cini mi se da mi je OK. O apstinencijskoj krizi nema niti govora, bas naprotiv. Jucer sam recimo zaboravio popiti ujutro, nego tek oko 5 popodne. Ali cijeli dan sam bio pun energije, organiziran, prposan i nasmijavao sam ljude oko sebe. Bio sam vrlo zadovoljan sam sa sobom. Dakle, moglo bi se reci da je zivot s antidepresivom kao trcanje s utezima na nogama. Jucer navecer sam ipak popio Helex jer sam nekak bio nabrijan, a buduci da sam antidepresiv popio kasno, postojala je osnovana sumnja da cu imati problema sa spavanjem.
Danas sam OK, jos nisam popio Zoloft. Kad zaboravim popiti ujutro pa popijem popodne, onda slijedeci dan ne popijem rano ujutro nego oko podne, a tek treci dan normalno, tako da postupno povecam razliku od jedne tablete do druge, dakle najprije 20 sati razmaka a onda 24 sata.
Ne znam, pomislio sam da bih mogao prestati s antidepresivima. Usao sam u dobar kolosijek, u dosta polja organizirao sam i unaprijedio svoj zivot, stekao puno vecu samokontrolu nego ikad prije. Znam svoj put, dobar je kurs i ajmo. Fizicko vjezbanje, uh ne mogu se pohvaliti jer vec tri dana strajkam ali zato ce danasnje trcanje morati biti kapitalno, mozda i 90 minuta. No ipak vjezbanje je postalo i ostalo redovito. Do jeseni cu vjerojatno napustiti AD. Aha, duhovni zivot, tu sam jos tanak. Iako i duhovne knjige citam kao i druge, jos mi tu nedostaje samodiscipline i dobrih navika. No svejedno, vjerujem da bih do jeseni mogao prestati sa lijekovima.

Trenutno citam George Orwell: Zivotinjska farma. Sjajna knjiga, uvijek su mi basne bile drage jer drzim da se metaforom odnosno alegorijskom pricom moze najvise izreci. Kako mala knjiga (nema niti 100 stranica), a tako puna sadrzaja! Preporucujem svima kao stivo za plazu, osobito u danasnjem dobu kad rijetko tko uspije naci vremena za procitati 1200 stranica neceg grandioznog kao sto je Rat i Mir. Ali ono sto me najvise fasciniralo u Orwellovom djelu jest cinjenica da je napisano 1945. godine. Pa sam pomislio da su nas (barem moju generaciju) u skoli malo krivo ucili - socijalizam (komunizam) je zapravo prethodio kapitalizmu. Sve razvijene zemlje brzo su prokljuvile demagoge, otkantali ih i krenuli dobrim smjerom. A mi malo primitivniji, nama je trebalo 45 godina...

Post je objavljen 01.08.2007. u 10:59 sati.