Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cnn

Marketing

Bolje metla nego knjiga

Društvo znanja, poznata je krilatica koju forsira ministar Dragan Primorac, a preuzela ju je i Vlada RH. Koliko smo u stvarnosti daleko od ikakvog društva znanja možemo najbolje vidjeti upravo na primjeru grada Zagreba i njegove tvrtke zvane Zagrebački holding.

Zagrebački holding tvrtka je koja ima oko 13.000 zaposlenih, a čak njih 3.000 su višak. Nakon potpisa novog kolektivnog ugovora, čijem su potpisivanju prethodili mjeseci tajnih(!!!) pregovora, osnovica plaće podignuta je za 6,5% i sada iznosi 2.582 kn. Na prvi pogled ništa posebno, ali onda slijedi prava raskoš rasipanja novcima pa tako na tu osnovicu ide koeficijent pa dolazimo do prosječne plaće koja prelazi 6.000 kn. O takvim plaćama profesori u prosvjeti mogu samo sanjati.

Još „ljepša“ slika dobiva se kad saznate da je polovica od tih 13.000 zaposlenih u biti sa srednjom stručnom spremom, a čak 5.000 ispod razine srednje stručne spreme. Samo iz ovoga već postaje više nego jasno da nekakav običan šljaker zarađuje više nego mnogi akademski obrazovani ljudi. No niti to nije sve. Svaki zaposleni u Zagrebačkom holdingu ima pravo na regres, božićnicu, nagrade za svaku godinu rada, a i u svakom trenutku između 20% i 25% svih zaposlenih je na bolovanju.

S toga nije ni čudo da se primjerice u ZET-u možete zaposliti samo preko veze, što je potvrdio ni manje ni više nego bivši direktor ZET-a koji je tom izjavom htio dokazati kako je on vrijedno i pošteno radio te da je birao samo provjereni kadar. Puno opširniji tekst o svemu tome možete naći na www.javno.com

Ono što nećete naći na tim stranicama je primjerice podatak da u takvom jednom mastodontskom poduzeću kao što je Zagrebački holding, ne postoji potpuno funkcionalan sustav evidencije radnog vremena. Istina je da pojedine tvrtke imaju uveden taj sustav ali njegova svrha nije u službi konačnog obračuna sati rada niti isplata plaća. Drugim riječima, unatoč potrošenim milijardama kuna na informatizaciju Zagrebačkog holdinga, evidencija radnog vremena vodi se na stari način upisivanja osmica kemijskom olovkom u kalendar rada. Pa tako na kraju mjeseca svi imaju uredno ispunjen fond sati što je teoretski nemoguće.

Iz svega ovog ni ne čudi da su se pregovori odvijali u tajnosti, daleko od očiju i ušiju javnosti jer da se kojim slučajem sazanlo za nove zahtjeve sindikata digla bi se itekakva prašina u „društvu znanja“ u kojemu se najviše cijeni upravo NEZNANJE i za koje je potrebno osigurati novih 240 milijuna kuna godišnje iz gradskog proračuna. Glavni pokrovitelj ove najnovije svinjarije je kao i obično glavom i bradom Milan Bandić, provjeren i najradišniji SDP-ovac, za kojeg Milanović kaže da „dobro radi svoj posao“. I stvarno, bar 13.000 ljudi mogu to potvrditi, kojima nikad bolje nije bilo unatoč niskoj naobrazbi i sveopćem neradu.

Tekst djelomično baziran na tekstu sa stranica www.javno.com

Post je objavljen 01.08.2007. u 10:55 sati.