Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/chieconestanujeovdje

Marketing

MISHIMA ILI VIZIJA PRAZNINE

Za Yukio Mishimu sam prvi put čula kad sam u ruke dobila istoimenu knjigu Margerit Jursenar. Yukio Mishima bio je japanski književnik, rođen 1925.g. Margerit kaže da je teško suditi o velikom piscu. O njemu sam našla malo podataka, tek neke naznake u novinama, više mi se približio kroz njenu knigu. Među najboljim djelima koje je napisao su: Hram zlatnog paviljona, Ispovijed maske i posmrtno objavljen More plodnosti. Teško je doživljavao propadanje tradicionalnih japanskih vrijednosti, zbog čega je na kraju upao u duševnu krizu u kojoj je počinio samoubojstvo 1970.g. - nad sobom je izveo obredni seppuku (harakiri).


Seppuku je način samoubojstva kod Japanaca. Vrši se tako da se horizontalnim rezom mača raspara utroba. Razlikuju se dvije vrste: obavezni (ukinut 1868) i svojevoljni, koji je isključivo pravo samuraja. Izvršava se u znak protesta protiv nepravde, zbog povrijeđene časti, iz tuge, poslije smrti vladara, voljene osobe i sl. Prvi povijesni zasvjedočen seppuku počinio je u XII stoljeću Tametomo, brat bivšeg cara Sutokua, nakon jednog vojnog poraza.

Umrite u mislima svakoga jutra i nećete se više plašiti umiranja - Hagakure

Trenutak, hrabrost ili bijeg... Ne znam. Možda divljenje.. Ne volim fizičku bol. Ali ako je to izbor...poštujem i divim se kontroli.



Post je objavljen 31.07.2007. u 20:13 sati.