Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/svid

Marketing

Kako znati igra li film? (nikako) + Simpsons

Jučer me ni bura niti kiša nisu uspjeli zaustaviti da se uputim na film Dvida Lyncha «Unutarnje Carstvo». Kada sam doša pred HKD, vrata su bila zatvorena, a među okupljenih dvadesetak posjetitelja počele su kolati glasine da je film otkazan, zapravo, da je film već vračen, iako je trebao igrati do1. kolovoza, odnosno srijede.
Glasine su se pokazale točnima.
Ipak pitanje je zašto to nije bilo obavješteno u medijima, a ne da ljudi dolaze pred zatvorena vrata?
Inercija neprofitabilnih institucija.
Zato u buduće, svaki put kada nešto igra u HKD-u treba ići na predstavu odmah prvi dan, da se film kojim slučajem ne bi izgubio u svojih tjedan dana planiranog prikazivanja.
Razočaran, nakon izloženosti vjetru i nedoumici hoće li biti filma ili neće, zaputio sam se u Opatiju na premijeru flima Simpsons.
Kako se prikazivao na Ljetnoj pozornici opet sam se smrznuo, no film je bio zabavan pa nisam toliko obračao pažnju na hladan zrak, osim u situacijama kada bi mi nalet vjetra zapuhao direktno u facu.
Ipak, to su manji problemi, vratimo se filmu.
Započinje crtićem Itchy and Scratchy i to s jedinim od najbrutalnijim ubojstvima mace, koja je progutala milijardu interkontinentalnih nuklearnih raketa.
Publika umire od smijeha i ja s njima, jer maca je fikcija.
Onda muk u publici, jer nam se Homer obrati riječima da su svi koji gledaju film gubitnici, jer je pametnije film dowloadati preko neta, a ne platiti za gledanje, i tako to. (čitaj – izazivanje gržnje savjesti kod publike zbog izrugivanja mačijoj patnji).
Slijedi pregršt crnohumornih viceva uokvirenih pričom koja je je parodija na aktualan Al Goreov dokumentarni film i SAD militarizam.
Naime, glavni problemi nastaju zbog zagađenja Springfieldskog jezera koje je u transu prorekao Homerov otac na misi zadušnici za sastav Green Day koji se utopio upravo na zagađenom Sprinfieldovskom jezeru prilikom nastupa.
Jasno, jezero do kraja ukenja Homer sa kontejnerom punim govana i zato vlada SAD-a cijeli Spingfield zatvori pod kupolu, pa da bi srječili daljnje zagađenje odluči sravniti cijeli grad sa zemljom jednom malom, ali moćnom bombom.
Dakle imamo kritiku vlasti, ismijavanje američkoj gluposti, malo ekologije, malo sentimentalnosti, političke nekorektnosti, sve što donosi svaka epizoda serijala.
Stoga je pitanje je li film uopće bio potreban, budući da u njemu nema ničeg novog. Film je zapravo samo produžena epizoda crtića.
Ali to i dalje ne znači da ga se ne isplati pogledati. Sigurno je smješniji i zabavniji od raznih romantičnih komedija i blockbustera, budući da upravo zbog provokativnosti serijala kod Simpsona prolaze fore koje u ostalim obiteljskim filmovima ne bi prošle cenzore.
Dakle, preporuka je pogledati.
No, dodatni problem je to što je film sinhroniziran na hrvatski. Sad, sinhronizacija nije loše obavljena, ali originalni glasovi Simpsona su nakon toliko godina prikazivanja postali jako prepoznatljivi, da je možda bolje bilo na kino projekcijama ostaviti engleski original, a hrvatsku verziju ostaviti za dvd.


Post je objavljen 31.07.2007. u 12:11 sati.