Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/pbzprofesionalizam

Marketing

PBZ povećava kamatnu stopu na kredite u 'švicarcima'

ZAGREB - Privredna banka Zagreb (PBZ) od 1. kolovoza 2007. godine povećat će kamatnu stopu za jedan postotni poen na nove i već odobrene stambene, hipotekarne i auto kredite uz valutnu klauzulu u CHF. Tako će sada nova kamatna stopa primjerice za auto kredite biti 6,50%; za stambene 5,15%; a hipotekarne 8,68%.

Na takvu odluku banka se odlučila zbog stalnog rasta referentne kamatne stope LIBOR na CHF odnosno konstantnog povećanja cijene švicarskog franka na tržištu. Naime, tromjesečni LIBOR na CHF je u razdoblju od 31.12.2005. do 30.6.2007. porastao s 1,01 na 2,7 odnosno čak 167%, navodi se u priopćenju.

PBZ je s ciljem kvalitetnijeg upravljanja valutnim rizikom uveo nove kunske kredite, primjerice kunski stambeni kredit s rokom otplate do 30 godina i kamatom od 4,78 posto (EKS 4,93 posto), uz poček otplate do 12 mjeseci. Klijentima je omogućeno da bez naknade u razdoblju od 1. kolovoza do 31. prosinca 2007. postojeće kredite uz valutnu klauzulu u CHF mogu prebaciti u kunske po novim uvjetima.

"PBZ je s ciljem kvalitetnijeg upravljanja valutnim rizikom uveo nove kunske kredite" (Je, rajt! Nisam izdržao mouthwash)

(Izvor: Bankamagazin)

def. LIBOR (engl. London Interbank Offered Rate)
Londonska međubankovna ponudbena kamatna stopa, promjenjiva kamatna stopa koja se obračunava na međusobne kredite banaka koje posluju na londonskom tržištu kapitala.

Visina joj ovisi o ročnosti zajmova, ali je relativno niska zbog visokog kreditnog boniteta banaka na tržištu. Varira ovisno o situaciji i izgledima pojedine devize na tržištu. LIBOR je osnovica pri ugovaranju i određivanju kamatnih stopa te u transakcijama se zajmoprimcima izvan tržišta.

Kamata na te zajmove određuje se kao zbroj varijabilnog LIBOR-a i fiksne kamatne marže koja se naziva spread i čija visina ovisi o procijenjenoj kreditnoj sposobnosti zajmoprimca, ročnosti zajma i troškova administriranja kreditom. Takve promjenjive kamatne stope osiguravaju bankama fiksnu profitnu stopu, a preko varijabilnog se LIBOR-a na dužnika prebacuje rizik promjene osnovne cijene kapitala.

Post je objavljen 31.07.2007. u 10:07 sati.