Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/blyss

Marketing

SMOKING KILLS

Evo, opet ne znam o čemu bih pisala, pa ću pisati o jednoj od najgorih ljudskih navika, a to je pušenje.

Iako duhanski dim sadrži više od 4000 škodljivih sastojaka od kojih je štetniji ugljikov monoksid koji se uz crvena krvna zrnca 200 puta brže od kisika i znatno smanjuje opskrbu organizma kisikom, iako na samim kutijama cigareta lijepo piše da pušenje šteti zdravlju, a osobito ženama u trudnoći, iako svi znamo da se pušenjem povećava rizik od nastanka bolesti srca i krvnih žila, infarkta, moždanih i krvožilnih bolesti i godišnje u svijetu uzrokuje smrt više od pet milijuna ljudi, u razvijenim zemljama puši 40 posto muškaraca i 20 posto žena, a u zemljama u razvoju puši čak 50 posto muškaraca i 10 posto žena, a u Hrvatskoj je svaka treća osoba pušač i svake godine od bolesti vezanih uz pušenje umre 10 000 ljudi (kao da nam natalitet nije već dovoljno nizak, zašto ne bismo problem demografskog starenja još nekako pogoršali??!!), a prema istraživanju Svjetske zdravstvene organizacije o globalnoj proširenosti pušenja u mladih iz 2002., u dobi od 13 do 15 godina pokušalo je pušiti gotovo 60 posto ispitanika.

A zašto?

Zbog jednog jedinog od onih 4000 škodljvih sastojaka, nikotina, koji izaziva ovisnost! Nikotin na sebe veže vodu te je onesposobljuje za ostale procese u organizmu. Tako koža zbog pomanjkanja vlažnosti postaje siva. Također se veže za vitamine i oslabljuje ljudski organizam pa su pušači podložniji bolestima.

Moje mišljenje je da bi se cigarete definitivno trebale povući sa tržišta i da bi se trebala izmisliti neka bezopasna ovisnost kojom bi pušači mogli zamijeniti ovisnost o pušenju.


Post je objavljen 30.07.2007. u 12:35 sati.