Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sdbnovaci

Marketing

Hodočašće Crnoj Gospi ... opet u Alpe na 12° C

Već nekako po običaju subota je predviđena za izlete i hodočašća.
Danas je na programu bilo predviđeno hodočasce u mjesto Orope gdje je veliko svetište Crne Gospe.
No ovog puta nismo bili kompletni jer su Indijci otišli sa svojim "padreom" u Torino u kuću Cottolengo. Oni se spremaju za Cotollengove redovnike, ali kod nas uče jezik. Dok je jedan od Ukrajinaca po imenu Kostia otišao u Chiari na završetak dječjeg ljeta.

Mi ostali predvođeni Severinom, don Vincenzom i Beppom krenuli smo prema Svetištu (posjeti web na adresi http://www.santuariodioropa.it/ ) koje se nalazi na 1200m nadmorske visine.

Svetište, u kojem se don Bosco zahvalio za svoju Družbu i preporučio Gospi svoje salezijance, je veoma lijepo i ugodno. Svetu misu je predvodio biskup Bielle u miru Massimo Giustetti (inače nekoć biskup Mondovia potom Pinerola te Bielle).

Nakon obilaska i divljenja svemu i svačemu te naravno molitve, krenuli smo na planinu gdje smo se odmorili i nakupili snagu za idući tjedan. Na planini je bilo dosta svježe tako da smo uspjeli malo i "ubiti oko" (zna se o kome se radi, zar ne?).

Imali smo priliku i čuti Thompsonovu "Lipu Kaju" u verziji don Gilberta iz Zambije. A istu tu verziju možete poslušati i klikom na >OVDJE<. Istina, nismo još Talijane naučili hrvatski jezik, ali je zato Zambijac pokazao određeni interes...bar što se tiče pjevanja...

Nakon večere smo posjetili Villanovu (pored mjesta gdje se mi nalazimo), gdje je bila svetkovina Madonne della Grazie (Gospe od Milosti) pa smo pogledali slike koje mještani izrađuju od mrvica sušenog cvijeća kojeg skupljaju čitavu godinu. Naime, nismo ni mogli zamisliti kako će nas oduševiti ovakvo nešto... sama ideja, a pogotovo želja mještana da cijelu noć priređuju svoj dio posla. Naime, nakon što svi naprave svoj dio, sve slike se ujedine u jednu te se ta slika čuva kroz cijelu godinu, do izrade nove slike. Kako bi vam prenijeli dio tog ugođaja s prošle godine i napravljenih slika, posjetite ovaj >LINK< .

Slike sa hodočašća i posjeta ovom mjestu možete pogledati >OVDJE< , a svakako i preko izbornika koji je dodan u gornji desni kut bloga...

Poslije smo otišli pojesti dobar sladoled i nakon toga kući...Naravno, prije odlaska, još jednom smo 'škicnuli' na radove mještana. Šteta što mi nemamo takve običaje...


Post je objavljen 28.07.2007. u 23:39 sati.