Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/redmoond

Marketing

Ciji je manji?

Ratko iz Majkrosofta silno se trudi pojasniti strku oko standardizacije ooxml-a, ali taj njegov trud ne mozete prihvatiti kao objektivno stajaliste jer, osim sto radi u Majkrosoftu, Ratko je uvjeren da je opiranje standardizaciji stvar neprijateljstva i mrznje prema Majkrosoftu. Majkrosoft igra posteno, a svi drugi su prljavi, ruzni, zli. Njegov post prije prilici nekom flejmu na njuzima nego blogu Majkrosoft zaposlenika. Nista cudno da u tom ozracju on za svoj format ima jedan metar, a za konkurentski format drugi. Najzanimljivija mi je recenica u kojoj Ratko tvrdi kako nije ideja da se ooxml i odf natjecu u funkcionalnoj specifikaciji vec je ideja da postoji mogucnost odabira. To je OK razmisljanje samo sto Ratko ne misli to sto govori. On zapravo misli sto je mislio i stari Henry Ford kada je rekao da mozete dobiti automobil boje koju zelite, sve dok je ta boja crna. Tako i Ratko podrzava mogucnost odabira sve dok je vas odabir ooxml. ;-)

Ratko je pripremio i Open XML dokument na hrvatskom u kojem detaljnije objasnjava zasto bi ooxml trebao dobiti iso standardizaciju. Jasno, ooxml je najbolji, ooxml je krasan i njemu nitko nije ravan. Puno puta se spominje inovacija, da bi na kraju procitali da on otvara prostor za inovacije tj. treba potaknuti korisnike da smisljaju inovativne programe za inovativno koristenje ooxml-a. Ali prvu kljucnu prednost ooxml-a koju Ratko navodi je sazeti format dokumenata. Da bi to ilustrirao Ratko je u svojem postu ponudio 3 formata za download, stari .doc, novi .docx i .pdf. Toliko o ideji o mogucnosti odabira. A .pdf bas i nije isti tip dokumenta kao ostali navedeni. Friziranje rezultata, a Ratko. :-)

Velicine su bile 244KB (.doc), 96KB (.docx), 633KB (.pdf).

Ja sam se preuzeo te dokumente i napravio mali test. .docx je komprimiran sa zipom pa sam ja komprimirao .doc. I dobio arhivu od 72KB. Komprimirani .doc je manji od .docxa. Ako raspakiramo .docx dobijemo folder od 459KB. Da nema sazimanja .docx-ovi bi bili duplo veci. Otvorio sam dokument i pretvorio ga u .pdf. Dobio sam dokument od 160KB, iste kvalitete prikaza kao Ratkov. Ne znam s kakvim je opcijama Ratko eksportirao svoj dokument u .pdf, ali nemam pojma zasto je njegov .pdf veci za 473KB. Da sam zlocesti rekao bih da je Ratko namjerno povecao .pdf tako da bi potencirao kljucnu prednost ooxmla.

Jos jednom ponavljam da se .pdf i .doc ne mogu usporedjivati jer .pdf ima sasvim drugu primjenu, a korisnik ga ne moze uredjivati. Primjetite da je .pdf manji od .doc-a. To me ne cudi jer skoro svaki dan eksportiram .doc u .pdf i uglavnom dobijam manje datoteke.

Konacni test kod dokazivanja ciji je manji bilo je snimanje spomenutog dokumenta u .odf format. Velicina? 68KB. Mozda vam je sada jasno zasto Ratko nije ponudio dokument na download u standardnom formatu. :-) Prljavi igraju prljavo.

U cemu je zapravo problem s ooxml formatom? Ja jesam za mogucnost odabira, i nemam nista protiv da ooxml postane standard. Siguran sam da i ostali razumni ljudi tako razmisljaju. Ali Majkrosoft je pokusao standardizaciju pogurati po ubrzanoj proceduri (nesto slicno kao i nasa Vlada ovih dana) i to je vjerojatno izazvalo revolt i tamo gdje inace ne bi. Majkrosoft je dugo uzivao u monopolistickom polozaju svojeg .doc formata, i kad je vidio da je vrag odnio salu i donio odf onda je na brzinu i on odlucio otvoriti svoj format. Pri tome su smatrali da su dovoljno veliki i jaki da to brzo proguraju.

Zatvoreni formati su dugo vrijeme bili osigurac za Majkrosoft. Jasno je da im se tesko rastati od njega. Ali barem bi bilo posteno od njih da pricekaju standardnu proceduru kad medju njima nije bilo dovoljno vizionara koji bi prepoznali potrebu otvaranja formata na vrijeme. Kao sto bi nas narod rekao, ne mozes biti i posten i jeben.

izvori:
Ratko o standardizaciji
Open XML dokument na hrvatskom

Update on the US Vote on OOXML (and What Happens Next)

Post je objavljen 29.07.2007. u 13:59 sati.