Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/broduboci

Marketing

Ta divna Mašogradska noć

Nesnosni val vrućina nam je već posta toliko normalan da ga uopće više i ne primjećujemo. Na plus 32 nam je već malo friško. Itc okej, rekli bi neki...

Uvodna večer „udarnog“ vikenda špice turističke sezone nam je osim uobičajene gužve, strke i zbrke, donila i neke neuobičajene probleme. Nema straha, nisu veliki. Mogu stat u svega svi riči – kamo večeras? Ili po domaću – di ćemo?

Izbor nije bio nimalo lak. Od utrke tovara u Vrsinama do revanja tov.... ne, ne, nešto sam pobrka, htio sam reć do koncerta izvjesnog MPT-a na starom placu zbog kojeg se uvodila i posebna regulacija prometa u opjevanom nam Splitu gradu.

Zahvaljujući kolegama blogerima, ja sam sinoć dospija u Mašograd, na jubilarni deseti susret klapa pod nazivom "LIPA PISMO MOJA" u Gospojskoj štradi. Eto, pomalo me i sram priznat, proša sam kroz Kaštel Sućurac ili rečeni Mašograd, doslovno mali miljun puti, ali eto, gotovo nikad se nisam spustija doli do rive i starog dila mista.

Gospojsku štradu nije bilo teško pronać, već se izdaleka čulo klapaško zagrijavanje, odnosno bolje reć upjevavanje. Dočekale su me jake blogerske snage Mašograda, Carla Bruni i Umorno oko. U Mašo-štradi lipi, domaći, skoro pa obiteljski ambijent. Znatiželjna publika je brzo popunila sve klupe, pa je velik dio ljubitelja klapske pisme koncert odsluša na nogama. I to bez grintanja...

Koncepcija klapskih večeri u Gospojskoj štradi je jednostavna. Devet klapa, od kojih su neke tek osnovane prije nekoliko miseci, a neke bome već imaju i skoro 50-godišnju povijest, priredile su odličan glazbeni doživljaj. Tri ženske klape, uz „domaćice“ Putalj, nastupale su i splićanke – Ardura i Ventula.



Muške snage su zastupali klape Stobreč i Kamen, kaštelanski Kampaneli i Fumari , klapa HRM-a i Vokalisti Salone.

Naravno, u ovakvom ambijentu i društvu rapoloženih klapaša i klapašice, ova topla ljetna noć nam je priredila obilje užitaka. Glas fenomenalnog prvog tenora „Vokalista Salone“, Špira Jurića, poletija je večeras ne samo priko cilog kaštelanskog zaljeva već i priko Kozjaka, pa i još dalje... Odlična je bila i klapa Kamen, njihovi moćni basovi grmili su bolje nego bilo koji surround zvučnik kojeg možete nabavit od Emezzete do Mercatora...



Na kraju su sve klape zajedno sa publikom izvele onu „našu“

...Nek te rani kora kruva
Kapja vina, zrno soli
Nek ti kušin bude stina
Al' Hrvatsku sine voli...




Nakon užitaka u lipoj pismi i hrane za dušu, valjalo se i okripit, pa tako barem malo zadovoljit i tilo. Pošli smo u tajnu inspekciju jednog, nazovimo ga „kafića“ za kojega smo čuli da ima neke neobične specijalitete.

Domaćin nam je s neskrivenim zadovoljstvom predstavija „tajnu kuće“ - škartoce!
Naravno ne radi se o onim papirnatim ili kartonskim, već o vrlo jestivim škartocima. Od nekakve vrste, nazovi palačinke, napravi se škartoc nalik na kornet za sladoled i u njega se ubace sastojci, ovisno o tome, kojeg ste odabrali između osam ponuđenih vrsta.



Sve u svemu, zgodno, deliciozno i u svakom slučaja EVALA na ideji, ovi škartoci će postat planetarno popularni, siguran sam u to. Ovo ka ono nije reklama. Ka...
Idemo dalje, večeras opet đipam na još jedno posebno misto.
Lipa li su lita u Dalmaciji...


Post je objavljen 28.07.2007. u 14:05 sati.