Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/robijanje

Marketing

Deus ludens




Eto, sve ono što sam i sam htio pisat potrefilo se u pitanjima mladih dama u komentarima:) Kako ne volim prašit po komentarima, ponovno ću okinut jedan post:) Pitanja su: Gdje se nalazi Bog, što znači biti savršen, definicija patnje? Uf, kakav ubojiti arsenal pitanja. Krenut ću redom:)

Prvo bi htio ispraviti "ima jedan svijet" i reći kako Bog ne može biti energija. Energija je niži stupanj stvorenja. Čak je i drvo viši stupanj stvorenja od energije. Najviši stupanj egzistencije je upravo osoba. Nema većeg stupnja bivstvovanja od osobe - savršeni bitak. Kako Bog ne može biti zakinutiji od svojih stvorenja, iz toga proizlazi da je Bog osoba. To ima smisla ako uzmemo način na koji Bog stvara. Bog stvara na način igre. Igru tvori zadovoljstvo i neslužnost, radnje igre ne usmjeruju se na nešto drugo, nego se traže radi sebe samih. Igra je djelatnost koja je ugodna i koja je neslužna. Prema tome Bog se igra:) On je Deus ludens - Bog igrač. Energija se ne može igrati. Igrati se može samo osoba. U ostalom, onaj dio Biblije gdje se kaže da nas je stvorio na svoju sliku, to se odnosi na dio osobnosti.

Gdje se nalazi Bog? Ja bi postavio protupitanje: gdje se nalazimo mi? Bog je bitak, on uzrokuje postojanje, analogno tome mi se nalazimo u njemu. Ako ne bi tako bilo mi ne bi postojali. Mi participiramo na njemu, a to znači da smo prožeti njime. On nije sve, ali je sve zbog njega. On nije ja, ali ja sam zbog njega. Kako on uzrokuje moje postojanje, ja da bih bio, moram biti u njemu.

Bog jest savršen, ali šta to znači? Ne imati mane? Mane su nedostatak ovoga ili onoga, Bog je punina i kao takav ima sve. Toliko je savršen da ne može postojati drugo biće koje bi bilo kao on, jer ako bi postojao drugi niti jedan ne bi mogao biti apsolutan. Postoji samo jedan apsolut, jedan Bog. On je uzrok i pokretač, ali nepokrenuti. Savršenstvo spoznajemo iz nesavršenstva, iz nas samih, zato je teško govoriti o savršenom biću. Kako bilo, savršenstvo bih definirao kao Bitak. Biti uzrok postojanja, a sam ne biti stvoren znači biti savršen.

Definicija patnje.....ovo mi je najteže......vi to ne znate, ali prošlo je već 5 minuta......7...... Patnja nije apsurd, ona je misterij, što možemo zaključiti i iz ove naše rasprave. Ja bih rekao da je patnja nužno sredstvo za uzdignuće čovjeka na novu razinu. Sredstvo spoznaje, rasta, ali i samoosude. Savršen proces obožanstvenja čovjeka. Naravno, to bi bili duhovni dosezi čovjeka kroz patnju. U fizičkom smislu patnja je on što jest, što smo svi okusili.

I za kraj, zašto uvijek ima još jedan zašto? Onog trenutka kada ugledaš razlog svojeg postojanja, tada dolazi posljednji zašto sa odgovorom. Taj zato, koji dobiješ, biti će apsolutan:) Nakon toga nema više pitanja...osim možda: mogu li dobiti još malo ovog dobrog vina:)




Post je objavljen 27.07.2007. u 15:34 sati.