Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/paor

Marketing

Kruh poskupljuje 10, a brašno do 25 posto

Uz ljetne požare, ovo je udarna vijest ovih dana. Mi paori smo opet dobro preveslani, a kako i ne bi kad nemamo dvije najvažnije stvari s kojim bi mogli manipulirati vlastitom pšenicom - robnu burzu i financijsku snagu.
Očito je da sadašnje stanje bez poljoprivredne burze više odgovara trgovačkim monopolima i pojedinim vladinim resorima.

Seljačka pšenica je ove godine isplaćena (1,04kn) po 13% skupljoj cijeni od lani , a brašno poskupljuje 25%. Ajd dobro, tako je na svjetskom tržištu. Čak je i u opjevanoj Mađarskoj otkupna cijena 1,22 kn.
Ali, da li će brašno (kruh) pojeftiniti kad cijena pade na neke normalne razine. Sumnjam.

U Hrvatskoj se vodi tiha i neslužbena kampanja protiv sijanja, poticanja i načina isplate pšenice. Nije li ova godina dokaz da pšenična politika mora izaći iz unutrašnjih politikantskih, špekulativnih i lobističkih okvira i pogledati okruženje. Samo primjer: u SAD je ove godine zasijano 20% više površina, u EU 2% i unatoč tim povećanjima površinama, stanje svjetskih zaliha pšenice je na najnižoj razini od 1981.g.

Nažalost mi ćemo i u ovogodišnju sjetvu ući bez ugovorne cijene, sa jedva dostatnim poticajima, sa desetak % (iz dosadašnjeg iskustva) skupljim repromaterijalima i i dalje velikim kamatama ...

Morao sam napisati ovaj post dok se nisu pojavili uobičajeni glasovi kako je sva krivica poskupljenja kruha na domaćim seljacima, na našoj neproduktivnosti i kukavnoj nezasitnosti.

Poljoprivreda je tvornica pod vedrim nebom, stalna utakmica silnih nepredvidivih i neukrotivih faktora klime, tla, štetnika i mnogo toga ostalog. Vrijeme je da zajednički počnemo dijeliti taj rizik.

Image Hosted by ImageShack.us
Shot at 2007-07-26





Post je objavljen 26.07.2007. u 22:38 sati.