Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/peratovic

Marketing

Je li fra Ivan Tolj iz Styrije član Zagorčeva lobija?


Dragulji za rakete S-300 - multimedijalni mix


Neznajući za jučerašnju odluku austrijske istražne sutkinje Christine Forstner dao sam izjavu o rečenom problemu Lidiji Knežević urednici Teme dana Radija 101.
Sve do obznanjivanja odluke, EPH-ovi mediji (Jutarnji, Globus, Slobodna) tvrdili su da na DVD-ima nema ništa što bi kompromitiralo predsjednika Mesića (ništa o čemu je prethodno govorio odvjetnik Hodak).

Siguran sam da je državno odvjetništvo znalo kakva će biti odluka sutkinje Christine Forstner, pa je Mladen Bajić, ili netko njegov, mogao brifirati EPH-ove novinare da su DVD-i čisti promašaj.

Javnost je očekivala da će na jučerašnjem ročištu biti prezentiran sadržaj DVD-a, a DORH je očito znao da neće. Ipak, utješno je da je sutkinja potvrdila da je predsjednikov savjetnik Saša Perković nudi Zagorcu obustavu kaznenog progona. I to je dovoljan dokaz da predsjednik nije govorio istinu u emisiji Sanje Mikleušević "Fokus".

EPH-ovci su nastavili pritisak na Zvonka Zubaka da on pripada famoznoj Zagorčevoj ekipi podzemnih lobista (Markica Rebić, Ivić Pašalić, Miroslav Tuđman, Davor Domazet Lošo...), a Gordan Malić iz Globusa otišao je i korak dalje pa je sa potraživačem 200 milijuna dolara za raketni sustav S-300 povezao fratra Ivana Tolja, menagera Styrije. Istinabog, nije mu spomenuo ime, ali poslao mu je poruku.

Uz aktivnosti Zvonka Zubaka i Vladimira Zagorca vezuje se i ime bosanskohercegovačkog franjevca, inače člana direkcije jednoga hrvatskog nakladnika, dugogodišnjeg aktivnog protagonista domaće medijsko-obavještajne scene

Gordan Malić, Globus, 25. srpnja 2007.


Fra Ivan Tolj je inače, bosanskohercegovački franjevac koji je suvlasnika EPH Ninoslava Pavića 1998. spojio s njemačkim izdavačem WAZ-om, nakon što je Pavić zapao u krizu s Miroslavom Kutlom i Tiskom i tako ga spasio od propasti. Tolj je u BiH bio povezan sa nekadašnjim čelnikom NHI-a Krešimirom Zubakom, rođakom trgovca Zvonka Zubaka. BiH HDZ i hercegovački franjevci sumnjičili su Tolja da radi protiv HDZ-a i da "šuruje" s austrijskim i njemačkim veleposlanicima u Sarajevu. Pod tim optužbama su ga hercegovački franjevci izbacili iz svoje provincije.

Tolj se preselio u Hrvatsku. postao je specijalni savjetnik Ninoslava Pavića, zadnjih godina s navodnom plaćom od 50.000 kuna. Izvor iz EPH mi je posvjedočio da je Toljev ured u zgradi EPH u Koturaškoj ulici bio zaključan kad ga nije bilo tamo tako da u njega nisu mogli ući čak ni djelatnici tehničke službe koji se brinu o sigurnosti zgrade, a koji su istodobno mogli ulaziti u Pavićev ured. Navodno je istodobno radio i kao župnik u Bosanskoj Posavini.

EPH-ovci bliski Josipu Perkoviću zamjerili su fra Tolju što se 2005. za vrijeme trajanja afere Turekova Prezentacija usprotivio Gordanu Maliću koji je kao žrtve bivšeg šefa POA-e gurao Sašu i Josipa Perkovića. Od tada skupina novinara i urednika iz EPH-a Tolja trača kao suradnika njemačke tajne službe BND. Prvi je za njega, javno na ovome blogu napisao da je BND-ovac, bloger Dragi Blog, u zadnje vrijeme poznatiji kao Nemanja:


@Željko: Pavića napustio najvjerniji suradnik Piše: Nacionalova redakcija

Predsjednik Uprave Europa press holdinga Ninoslav Pavić ostao je neugodno iznenađen kad je u nedjelju, 4. prosinca uvečer, doznao da ga je napustio fra Ivan Tolj, jedan od njegovih najpovjerljivijih suradnika. Tolj, koji je u EPH bio glavni Pavićev savjetnik i lobist o čijem je statusu govorila i činjenica da je u Pavićev ured ulazio bez najave i jedini imao ured na katu na kojem i Pavić, u samo nekoliko dana odlučio je prijeći u konkurentsku Styriju pa je s njezinim savjetnikom Marijanom Kostrenčićem dogovorio transfer. Kako ističu Nacionalovi izvori bliski Tolju, on se razočarao u Pavića jer je doznao da mu je lagao u trima krupnim stvarima, a u posljednje vrijeme je bio i nekorektan prema njemu. Na vijest o odlasku najbližeg suradnika Pavića oblio ga je hladan znoj zbog činjenice da Tolj zna gotovo sve tajne iz EPH, a odlazak u konkurenciju sigurno je početak... Žurim van. Javim ti se na kasnejše. Fra, pa Ivan, dakle.

Dragi Blog, 25.01.2006. (09:18) - #

...

Također, vršljajući tim starim spisima, postovima i komentarima, primjetio sam da je do dana današnjega ostala neriješena enigma Tolj!
Naime, nikada se nije - mislim da je to već frapantno! - ništa saznalo o tom specijalnom savjetniku i lobistu gospodina Pavića, čovjeku koji ima izuzetne veze s Kaptolom i, vele, s BND-om, nespecifičnih pogleda na položaj Hrvata u Hercegovini, iako je iz BiH, a koji je, kao u svađi, napustio EPH i otišao u Styriju iako je imao izravan ulaz u Pavićevu kancelariju: Tolj se nikada ne bi trebao najavljivati!

Zanimljivost je, vidljivo je, dvojaka: s jedne strane nevjerojatno je da kao nitko ništa ne zna o tako utjecajnom čovjeku, koji s mjesta sive eminencije EPH - tvrdi se da je on odigrao presudnu ulogu u približavanju WAZ-a Paviću - odlazi u konkurentsku firmu, dok je s druge strane sada već i budali jasno da se u Večernjem listu događa nešto čudno: posve su ga okupirali kadrovi Ninoslava Pavića. Dakle, nakon rečenoga Tolja, tu je Jurleka, kao prvi čovjek Večernjaka, ali sada i Ogurlić, kao Jurlekov proteže: oba su bili u EPH, pri čemu je Jurleka,, da stvar bude zanimljivija, neko vrijeme učio zanat i kod Mudrinića u THT-u, ali i kod Smoleca, u Premisi! Tu je još i Kanceljak, kao organizator Styrijinog pandana Media Ringu, pa je zapravo pravo pitanje je li Večernji konkurentska, ili sestrinska firma? Tj., u kakvom su to točno odnosu WAZ i Styrija, ili, jesu li dečki iz Gruppoa opet na okupu?


Dragi Blog, 24.12.2006. (06:13)


...

Evo ti konačno Tolja, da riješimo još jednu enigmu!

"To mu je uspjelo na jednoj večeri gdje je Fellhofer zajedno s direktorom neke tvornice papira upoznao Sentića i franjevca Ivana Tolja. Fellhofer je sa Sentićem poslije ostvario dobru poslovnu suradnju, a pogodna okolnost bila je ta što je Tolj Pavićev bratić. EPH je u to vrijeme tek počeo izdavati Jutarnji list, danas svoju najprofitabilniju novinu. Kako ona isprva na tržištu nije bila stabilna, Pavić se uplašio za stabilnost cijelog koncerna i počeo je tražiti moguće poslovne partnere. Zahvaljujući toj večeri, WAZ i Pavić su se na koncu strateški povezali. Fellhofer je odradio većinu posredničkih sastanaka s WAZ-ove strane, dok je Pavića i EPH kao posrednik zastupao Sentić. Kako su i Pavić i Schumann u ime svojih firmi profesionalno pregovarali, Fellhofer i Schumannova ljubavnica nisu uspjeli od Pavića dobiti još 1,5 posto provizije za obavljeni posao, jer je on taj postotak isplatio Sentiću."


(XY 06.07.2007. 12:24)


Procjenjujem da se na Tolja i Zubaka nastavlja s pritiskom kako bi trgovac oružjem dao neki dokaz da je Vladimir Zagorec raspolagao s onim famoznim draguljima, koji su formalno povod zbog kojeg se traži njegovo izručenje od Austrije. Kao što možete vidjeti i čuti u gornjem videu Zvonko Zubak je do sada tvrdio da dragulji nisu imali veze s raketama S-300. Hoće li promijeniti ploču?



Post je objavljen 26.07.2007. u 01:20 sati.