Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/parsek

Marketing

In Memoriam

STANISŁAW LEM
1921. - 2006.


In Memoriam - STANISŁAW LEM
Piše:Boris Švel
______________________________________

Dana 27. ožujka ove godine u Krakovu je nakon duge bolesti umro Stanisław Lem. Vijest je potresla sve ljubitelje znanstvene fantastike diljem svijeta: SF je siromašniji za još jednog majstora.
Stanisław Lem rođen je 12. rujna 1921. u gradu Lavovu, gdje se i školovao, a studij medicine dovršio je na Jagelonskom sveučilištu u Krakovu i premda je primio diplomu, nije položio završne ispite kako ga vojska ne bi unaovačila kao liječnika. Ubrzo je objavio prvu novelu, Čovjek s Marsa, no objavljivanje njegovog prvog romana - Bolnica promjene - spriječila tadašnja komunistička cenzura.

Prvi objavljeni roman, Astronauti, pojavio se 1951. godine, eda bi Lemova karijera uzela punog maha krajem pedesetih, odnosno početkom šezdesetih godina. Tada nastaju njegovi najpoznatiji romani - Eden, Povratak sa zvijezda, Solaris, Nepobjedivi, Glas gospodara, Priče pilota Pirxa i drugi.

Početkom sedamdesetih Lem se posvetio i filozofskim raspravama te esejistici. Godine 1973. pozvan je biti počasnim članom Science Fiction Writers of America, no tri godine kasnije je izbačen zbog otvorenog kritiziranja američkih kolega, s iznimkom Philipa K. Dicka.
Nakon uvođenja izvanrednog stanja u Poljskoj, Lem odlazi 1982. u Berlin, a zatim u Beč. U emigraciji je napisao posljednja SF djela, uključujući Fijasko 1986. godine. U domovinu se vraća dvije godine kasnije.

Tijekom devedesetih Lem se posvećuje futurologiji i esejestici. Član je Poljske akademije umjetnosti i višestruko odlikovan. Prema njegovoj priči snimljen je poljski film Probni let pilota Pirxa, dok je roman Solaris ekraniziran je dva puta - u Rusiji i Americi.

Preporučamo službenu web stranicu Stanisława Lema:
http://www.lem.pl


Post je objavljen 25.07.2007. u 22:10 sati.