Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nikadkruvaodmene

Marketing

TAJNA MONA LISINOGA OSMJEHA

Nakon toliko glupih tema evo jedna pametna i intelektualna!!! odlučio san se pisat o ovome jer san ja ipak slikar (ako niste znali)!!

Mona lisa (ignorirajte ovu kurvu) je kao što Mona Lisa ( 76,8 x 53 cm ), ulje na drvetu, (proljeće 1503 - ljeto 1505), muzej Louvre, Pariz, Leonardo da Vinci

Tradicionalno identificiranje nepotpisanog i nedatiranog portreta danas poznatog kao Lisa del Giocondo stavlja se osobi pod imenom Giorgio Vasari, čovjeku koji je bio važan biograf novovremenske povijesti umjetnosti iz 16. stoljeća.

Činjenica je da je Leonardo da Vinci, po svom povratku u Firencu, dakle u godinama između 1500 i 1506, nacrtao jedan portret Lise del Giocondo, žene firentinskog trgovca Francesca del Gioconda. Dalje biograf ustanovljava, da Leonardo još i nakon četiri godine nije dovršio portret u potpunosti. Leonardo takoder nije nikada predao nedovršenu sliku svom poslodavcu Francescu del Giocondu, već je zadržava kod sebe.

Kako jedino Vasari spominje ime Mona Lisa, mnogobrojni povjesničari sumnjaju u točnost imena i traže druge izvore. Tako se pretpostavlja da se radi o ljubavnici od Giuliana de' Medicija, neka Pacificia Brandano ili jedna od priležnica Charlesa d' Amboise, ili čak i Isabella d' Este, Markiza od Mantue. Neki istraživači idu tako daleko, da tvrde kako nije uopće postojao model, vec da je Leonardo naslikao idealnu ženu.

Neki čak i primjećuju da Mona Lisa slici svom tvorcu (tj. njegovoj predodžbi samoportreta), da je sam sebe naslikao ... (Puno vjerojatnije u tom pogledu je teorija da je Leonardo portretirao svoju majku ...)

Polazi se od toga da je "Mona Lisu" naručio Francesco del Giocondo u proljeće 1503. g. u čast kupnje nove kuće kao i povodom rođenja djeteta bez komplikacija. Lisa je rođena 1479. g. kao kćer Antonia Maria di Noldo Gheradinia, a udala se 5. ožujka 1495. za trgovca svilom po imenu Francesco di Bartolomeo di Zanobi del Giocondo.

Leonardo je prodao sliku kratko pred svoju smrt kralju Franji I., koji je zatim čuva u dvorcu Amboise. U slijedećem razdoblju slika dolazi u Fontainbleau, Paris, Versailles i konacno u kolekciju Luja XIV. Nakon francuske revolucije slika dobiva nov dom u Louvreu. Napoleon je uzima odatle i vješa je u svojoj spavaćoj sobi. Po njegovom silasku s vlasti Mona Lisa se vraća natrag u muzej Louvre.

Dana 21. kolovoza 1911. g. slika je ukradena iz Louvrea, od strane talijanskog lopova imenom Vincenzo Perugia. On je želio Mona Lisu dovesti nazad "kući" u Italiju. Tek dvije godine kasnije ponovno se slika pojavljuje u Firenzi.

1956. g. u atentatu s kiselinom teško je oštećena donja polovica slike. Dana 30.12.1956. jedan posjetitelj je bacio kamen na sliku Mona Lise. Taj čovjek zbog tog čina morao je napustiti svoju domovinu Boliviju.

U 60-tim i 70-tim godinama Mona Lisa je bila izložena i u New Yorku, Tokiju i Moskvi. Danas se nalazi iza pancirnog stakla u muzeju Louvre, Paris.

znate jedna od najpoznatijih slika na svijetu. Nacrtao ju je Leonardo Da Vinci. kao što vidite crta ju je dvi godine. no jeli Lisa del Giacondo stvarno ta Giacondo to se još nezna, možda je to i neka seljanka koju je pokupio na putu (platio joj dva, tri novčića da se pozira), možda je to i njegova mater?
zašto je Mona lisa tako poznata?
Upravo zato:što nitko nezna skoro ništa o njoj! no poznata je i radi svog tajanstvenoga osmjeha i neobičnih ruku. Naimeiz njenoga osmjeha i očiju nemožete vidjeti jeli ona pozira gledajuči ga sa ljubavlju ili sa ravnodušjem. (probajte odgonetnuti). isto tako ruke su joj jako čudne za oblik tijela. eto radi toga je posebna.

Po meni Mona Lisa je jako ružna ženska i neznam zašto bi on uopče slika sliku savršene ženske kad ona to očito nije. mislin ima one oči koda ide opljačkat baku, nema obrva i debela je!!! po meni ona je seljanka sa puta!!!! no pretpostavlja se i da je to mješavina između muškarca i žene (ljeva strana muška, desna ženska). neki kažu da je moguće da je monalisa autoportret samoga da vincija. mnoge crte lica su podudarne.


Leonardo da Vinci (selo Vinci, Toskana, Italija, 15. travnja 1452. - dvorac Clos-Lucé, Amboise, Francuska 2. svibnja 1519.) talijanski slikar, arhitekt, izumitelj, glazbenik, kipar, mislilac, matematičar i inženjer.

Ukratko - najveći genij renesanse, čovjek koji utjelovljuje renesansni ideal svestrana čovjeka - višestruko nadarena čovjeka neutažive znatiželje i žudnje za novim spoznajama. Osim u umjetnosti, dao je doprinose anatomiji, botanici, geologiji, matematici, optici, mehanici, astronomiji, hidraulici, niskogradnji, tehnici proizvodnje oružja, urbanistici.

Njegove Posljednja večera (1495-97) i Mona Lisa (1503-06) spadaju među najpopularnije i najutjecajnije slike renesanse, dok njegovi spisi odražavaju duh znanstvenog istraživanja i mehaničke inventivnosti koja je bila stoljećima ispred svoga vremena.

U vrijeme humanizma i renesanse, svestranost je bila visoko postavljena kvaliteta, no nije bez razloga bila rijetka. Leonardova svestranost bila je njegova duhovna snaga, koja je u njemu generirala neograničenu žudnju za znanjem i koja je vodila njegova razmišljanja i ponašanje. Umjetnik po dispoziciji, otkrio je da su njegove oči bile njegov glavni put do znanja; za Leonarda, vid je bio čovjekovo najviše osjetilo zato što vid sam pretvara činjenice u iskustva, odmah, korektno, i sa sigurnošću. To znači da svaki promatrani fenomen postaje predmet znanja. Saper vedere ("znati kako vidjeti") postaje glavna tema njegovih proučavanja čovjekovih djela i kreacija prirode. Njegova kreativnost sezala je u svako područje u kojem se koristilo grafičko predstavljanje: bio je slikar, kipar, arhitekt, ali i inženjer. Njegov veličanstven intelekt, neuobičajena snaga opservacije, te majstorstvo crtanja vodili su ga u promatranje same prirode, koju je proučavao metodično i konzistentno, pri čemu su umjetnost i znanost bile jednako zastupljene.

Leonardovo je djelo sažetak toga izvanrednog perioda ljudske povijesti koji je poznat kao talijanska renesansa, perioda velikog kulturnog napretka i velikih projekata. Leonardova djela odraz su čovjeka toga doba, onoga što je osjećao i činio, strojeva koje je gradio kako bi moglao podizati crkve, palače, zamkove; strojeve za vođenje rata, za rad, za proizvodnju i trgovinu svih onih roba čija je dostupnost bila od vrlo velike važnosti za vladare i njihove dvorove. No kako bilo, još važnije, Leonardovi izumi svjedoče tko je i što on bio - čovjek kojeg je oblikovao najomiljeniji i najstimulativniji grad toga doba, Firenca.

Njegove ideje sadržane su u više od 6.000 Leonardovih zapisa.




posljednja večera


malo o louvreu (luvru):Muzej Louvre jedan je od najvećih svjetskih muzeja. Nalazi se u središtu Pariza, u zdanju nekadašnje kraljevske palače. Najpoznatije umjetničko djelo izloženo u Louvreu je Da Vincijeva slika Mona Lisa.


manje je poznato da je:-louvre velik kao tri eifelova tornja poredana jedan pokraj drugoga
-piramida ispred louvrea građena od 666 staklenih ploča (to je naredio tamo neki čovo
-za obračanje pozornosti svim 65 tisuća i nešto slika treba 5 tjedana no mnogi ljudi odabiru brzu rutu gledajući samo 3 slike:
Mona lisa, venera i još neka.
-su parketi u louvreu postavljeni tako da imate osječaj kao da lebdite


Post je objavljen 25.07.2007. u 10:37 sati.