Kada vas avion dotakne pistu u Kabulskoj zracnoj luci shvatite da sve ono sto ste procitali o ovoj zemlji i da sve ono sto ste mislili da znate mozete zaboraviti.
Planine! Okruzuju vas sa svih strana ogromne planine, suhe i zute. I zrak je zut. Od prasine. Tesko disete i jedva gledate zbog vjetra koji vam tu prasinu tjera u usta nos i oci, a ipak gledate.
Pitate se kakvi ljudi su se mogli naseliti ovdje. I onda opet gledate planine. Toliko su ipresivne i drugacije. Shvacate da na tim planinama apsolutno nista ne raste.
Pa cime se ovi ljudi hrane, pitate se. Uskoro dobijate odgovor.
Na parkiralistu ispred aerodroma je prava guzva. Taksisti vas vuku za rukav i nagovaraju vas da izaberete bas njihovo vozilo za put u grad. Oko njih trgovinice mjesovitom robom i restorani.
U prvi mah nemoze prepoznati kakvu vrstu hrane ti restorani nude. Na jednoj od radnjica stoji nakrivo pricvrsceni znak:
FIST FAAD: HIMBARGERS
Na drugoj pise:
NAJEEB BOLANI
U uglu parkiralista parkirana su kolica a oko njih su poredane cetiri crvene plasticne stolice. I tu se nesto kuha.
Nakon kraceg istrazivanja saznajte da je “FIST FAAD” zapravo “FAST FOOD” te da su misteriozni HIMBARGERS zapravo hamburgeri.
Najeeb vam nece uciniti ono sto njegovo ime sugerira. Taj gospodin pravi ukusne trokutice tijesta punjene krompirom, jogurtom ili prasom, bolanije. Shvacate i da se Najeeb zapravo cita Nadjib.
Covo koji gura svoj pokretni restoran nudi kuhane leblebije, ashak i kabuli palaw.
Kako se krecete od aerodrome prema gradu, uz put cete vidjeti i male zelenare i mesare. U zelenarama se nudi iskljucivo sezonsko voce. Sve ono sto nije zrelo u to doba godine mozete kupiti samo u skupim samoposlugama za strance ili u mesarskoj ulici i to ne uvijek
Afganistan je najpoznatiji po lubenicama i dinjama koje se uzgajaju po cijeloj zemlji. Veliki, socni i slatki plodovi su jeftini i dostupni svima.
Jedan od popularnih proizvoda sa juga zemlje, posebno iz Kandahara, je nar, kojeg na dariju zovu anar. Takodjer jako sladak i prisrtupacan. Jeftine su jos i jabuke, tresnje, rajcice i zelene ljute papricice koje serviraju uz svako jelo. Svo ostalo voce i provrce je jako jako skupo.
Kilogram visnji platit cete 3 dolara. I to ako se cjenkate. Spinat gotovo da i ne jedu, a ni kropir nije bas popularan. Najpopularnija je riza. Baremza jedan obrok dnevno morate pojesti cuveni Kabuli palaw ili po naski kabulski pilav.
Svi vole kabulski pilav zbog toga sto se u hrpi rize sakrivene ispod tankog sloja ribane mrkve i grozdjica krije socan komad ovcijeg mesa.
Meso se kupuje u mesarama. Radnjicama ili stolovima u kvartu. Najbolje je otici u mesarsku ulicu jer je tamo promet velik, pa je i meso nesto svjezije. Frizideri ne postoje. Kada se zakolje ovca, halal meso se objesi na kuku ispred radnje . Da bi meso bilo halal, zivotinja se mora zaklati po vjerskim pravilima.
Mesarska ulica. Rano je jutro i muhe se jos nisu nakupile.
Dakle, vratimo se ovci koja visi sa kuke. Zivotinja se obicno objesi ispred radnje I iznad otvorene kanalizacije, tako da krv ne kapa po cesti. Meso visi tako od ranih jutarnjih sati pa sve dok se ne proda. Kada se temperature u tijeku dana povise, ose i muhe pocnju napadati izlozeno meso, stvarajuci oko njega zeleni omotac. Ako pozelite to meso kupiti, hrabri mesar ce rukom otjerati muhe sa onog dijela mesa koji mu pokazete, spretno otkinuti komad i baciti ga na vagu.
Vasa je obaveza da se uvijerite da na mesu nema osa i muha. Naime, mesari rijetko otjeraju sve napasnike tako da bi komad na vagi bio malo tezi te da vam mogu zaracunati vise.
Nakon razdoblja vegetarijanstva, kada smo se hranili iskljucivo lubenicama, napokon smo se odvazili kupiti meso. i nije nam bilo nista! Stovise, i ovcetina i govedina su jako ukusne.
Vratimo se sada kabulskom pilavu. Kao salatu uz ovo jelo, pored pomenutih zelenih i jako ljutih papricica, servirat ce vam i svjezu nanu, korijandar i male limunice.
Kako pripremiti kabulski pilav:
Sastojci
Riza
Secer
Zira (to je zacin)
Grozdice
Mrkva
Meso
Sol
Voda
Priprema
U serpu uspete ulje i spinujete kasiku secera sa zirom. Na to bacite rizu i preprzite je da dobije smedju boju. Dodate vodu u omjeru 2:1 (jedna solja rize, dvije solje vode). Dok se riza kuha, u tavi preprzite krupno ribanu mrkvu i grozjice (po zelji i bademe ili indijske orahe). Ukoliko niste vegetarijanac, ispecete meso.
Stavite meso na tanjur. Pokrijete ga rizom, a rizu pospete przenim grodjicama i mrkovm.
I to je to.
Kakva je razlika izmedju ashaka i mantua nesto vise drugi put.
Post je objavljen 25.07.2007. u 08:18 sati.