Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/velikaocekivanja

Marketing

Neupitno najbolji roman godine

Nekoliko dana već razmišljam kako da vam predstavim ovu knjigu, jer to je jedna od najboljih ikada pročitanih knjiga, barem meni. A onda sam shvatio kako ja nisam kadar dovoljno dobro predstaviti knjigu, već da ju je potrebno pročitati. Uglavnom, nakon što sam ju ja pročitao, nekoliko dana me držala zapanjenost koja me obuzela od ljepote rečenica, savršene radnje, gotičnosti ovoga romana i njegove mračne poetičnosti. Čim sam ju u knjižari ugledao, znao sam da tu knjigu trebam imati. Jer moja teorija je bila da lijepo nadahnjuje lijepo, a ova knjiga imala je predivne korice. Dakle:

Diane Setterfield
THE THIRTEENTH TALE


A sada znam kako je i priča savršena. I više od toga, zapravo.

Već na samom početku, kći knjižara i biografkinja, Margaret Lea, dobiva pismo poznate i cijenjene britanske spisateljice Vide Winter. Ona ju, nakon što je pročitala Margaretine osvrte na tuđe živote, poziva u svoju kuću kako bi napisala biografiju te poznate britanske književnice. Ali to ne bi bilo nimalo čudno da za svaki članak Vida Winter ne iznosi sasvim drugačiju priču iz vlastitog života. I otkako joj je jedan novinar rekao: "Recite mi istinu", ta rečenica ju proganja. Istina je sve što se traži, ali ona ima svoju težinu. Hoće li Vida Winter uspjeti ispričati svoju priču, onu koja je oduvijek nedostajala, u tako kratkom vremenu koje joj je preostalo? I zašto Margaret Lea osjeća kako u toj priči ima više njene osobne nego u bilo kojoj drugoj na koju je, proučavajući ljude i arhive, ikada naišla?

Ova gotička priča zauzet će vas svojom atmosferičnošću i smislom za lijepo, a opet iznenaditi umješnosti Diane Setterfield pri sastavljanju tako jezgrovitih rečenica, a nije uspjela samo to - čitatelja voditi kroz postupno razotkrivanje težak je posao, a ona ga je veoma uspješno odradila!

Želite li okusiti malo atmosfere knjige prije negoli ju počnete čitati, kliknite ovdje. Na hrvatskom jeziku, ovu knjigu možemo očekivati pri kraju ljeta u izdanju Algoritma, dok filmsku inačicu najavljuju već za 2009. godinu.

Uživajte!
;-) Boris

Post je objavljen 25.07.2007. u 02:08 sati.