Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/maniac

Marketing

Blank Disc Live in Klupče

IZ ČUDNE ZEMLJE

SASTAV „Blank disk" je u kafeu „Klupče" promovisao novi disk pod nazivom „Iz čudne zemlje". Ovo je njihov trinaesti po redu disk, izdat u Nemačkoj, na kome se, pored Zrenjaninaca Srđana Muca i Robija Rože, kao treći član pojavljuje nemački saksofonista Georg Visel. Tim povodom razgovaramo sa Mucom i Robijem o novom disku i daljim planovima.

Koliko dugo postoji "Blank disk"?

- „Blank disk" je izrastao iz benda „Rascep“. Radimo negde od 1998. godine, i do sad smo objavili kao samizdat dvanaest diskova, svirali na festivalima u Beču, Beogradu i Pragu. Pored nas dvojice, povremeni članovi su pijanista Milan Aleksić i saksofonista Andrej Gigić. Ovo je u stvari prvi album koji objavljujemo kao trio, jer je Georg sada stalni član „Blank diska."

Kako je došlo do saradnje sa Georgom Viselom?

- Georg je saksofonista iz Kelna, koji je rodbinski vezan za Vojvodinu. Prošlog leta nas je kontaktirao jer je želeo da svira sa nekim muzičarima sa ovih prostora koji se bave „neidiomatskom improvizacijom". Snimke koje smo uradili u studiju objavila je početkom jul izdavačka kuća „Nurnichtnur” pod nazivom „Aus Komiker Land" - „Iz čudne zemlje".

blank_disc Visel

U nastupima često koristite improvizaciju. Zašto se bavite improvizacijom i kako je vidite?

- Mislimo da je improvizacija najiskreniji, najzanimljiviji, a ujedno i najnepredvidljiviji način stvaranja muzike, što je već samo po sebi veliki izazov. Improvizacija je spontana igra bez granica, u kojoj svako kroji svoja pravila. Muzika oslobođena svih stega žanra, stila, škole... To je traganje tokom samog stvaranja. To je muzika u čijem stvaranju učestvuju zapravo svi, jer i slušalac učestvuje slušajući, više nego ikada.

Kakvi su planovi do kraja godine?

- Planiramo radionicu u „Reksu" u Beogradu koju će voditi „Ensemble du Nord" iz Švajcarske, pripremamo performans sa Milanom Aleksićem, Brankom Popovićem i Nadan Širko po motivima drame Semjuela Beketa, koji bi trebalo da bude izveden u par većih gradova u Srbiji. Na kraju, nadamo se koncertu sa američkim free saksofonistom DŽekom Rajtom.

Autor: Dada

Photo gallery: Blank Disc Live in Klupče - Zrenjanin

photo maniac

Post je objavljen 23.07.2007. u 22:43 sati.