Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/hrvatskanumizmatika

Marketing

O prvom makedonskom papirnom novcu

opis slike
Ovaj tekst motiviran je prvenstveno željom da široj javnosti pruži informacije o prvom makedonskom paprinom novcu izdanom tijekom 1944, godine. Novčanice o kojima će se u ovom tekstu govoriti vrlo su rijetke, a informacije o njima gotovo da i nema. Neke od činjenica bit će navedene prvi put u području notafilije no potrebno je dodatno istraživanje da bi se stvorila cjelokupna slika o tome kako su emitirane i rabljene te novčanice.

Makedonija (autori teksta govore o današnjoj Republici Makedoniji) prije Drugog svjetskog rata bila je u sastavu Turske (do 1913.), Srbije (1913.-1915.), Bugarske (1915.-1918.) i Kraljevine SHS odnosno Jugoslavije (u sastavu Srbije 1918.-1929. i u sastavu Vardarske banovine 1929.-1941.). U svakom od navedenih razdoblja u Makedoniji je rabljen novac one države u sastavu koje se ona tada nalazila.

Neposredno nakon Prvog svjetskog rata provedeno je pečatiranje bugarskih, austrougarskih i njemačkih novčanica tada važećim pečatima kotara (srezova), okruga, štedionica itd. Na tim je pečatima često bilo navedeno i ime grada u kojem je pečatiranje bilo izvršeno. Pečatiranje je obavljano i u makedonskim gradovima pa stoga postoje novčanice koje nose pečate s imenima makedonskih gradova. Bez obzira gdje je pečatiranje obavljeno, navedene novčanice bile su službeno sredstvo plaćanja na cijelom području Kraljevine SHS i ne mogu se držati lokalnim, gradskim ili teritorijalnim novcem. Stoga se, bugarske, austrougarske i njemačke novčanice iz razdoblja Prvog svjetskog rata koje nose pečate s imenima makedonskih gradova, prema mišljenju autora, ne mogu držati makedonskim novcem, nego novcem s makedonskim obilježjima. Navodimo da je ovo mišljenje autora i ne mora biti općenito prihvaćeno.

Vidi cijeli članak.

Autori: dr.sc. Branko Glišić, Kostadin Hristov
Izvor: Obol, br. 58, Zagreb, 2006.

Ključne riječi: numizmatika, papirni novac, Makedonija, drugi svjetski rat, lev, 1944.
Keywords: numismatics, banknotes, Macedonia, WWII, lev, 1944


Unicel prijevodi

Post je objavljen 23.07.2007. u 15:07 sati.