Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dijamantnidvorac

Marketing

O gatanju i magiji

Stella me zamolila, da napišem nešto o ovoj temi. Ne znam puno, ali znam da je Crkva protiv magije, gatanja, spiritizma, sotonizmom i sl. Grijeh je baviti se time.

Našao sam tekst iz katoličkog časopisa Zvonik o tome.

Bog može objaviti budućnost svojim prorocima ili drugim svetima. No, ispravan je stav kršćanina u tom da se, u stvarima koje se tiču budućnosti, s povjerenjem preda u ruke Providnosti i da u tom pogledu izbjegava svaku nezdravu radoznalost.

Treba odbaciti sve oblike gatanja: tražiti pomoć od Sotone ili zloduha, zazivati duše pokojnika, ili vršiti druge radnje za koje se krivo misli da mogu ”otkriti” budućnost. Traženje savjeta u horoskopima, astrologija, gatanje u dlan, tumačenje znamenja i kocka, pojave vidovitosti, utjecanje medijima – sve to prikriva volju gospodovanja nad vremenom, poviješću i konačno nad ljudima, a ujedno i želju da se umilostive skrite moći. Svi koji to čine griješe protiv prve Božje zapovijedi, jer Bog nam uvijek mora biti na prvom mjestu i njega moramo ljubiti iznad svega i imati u njega beskrajno povjerenje, jer on nas ljubi neizmjerno i želi nam istinsku sreću.

Sva djela magije i čaranja, kojima bi se htjelo podložiti tajne moći i staviti ih u vlastitu službu te steći nadnaravnu moć nad bližnjim – pa bilo i zato da mu se pribavi zdravlje – teška je povreda kreposti bogoštovlja. A ta djela treba još više osuditi kad ih prati namjera da se drugima škodi ili kad se njima traži zahvat zloduha. Za osudu je također nošenje amajlija. Spiritizam često uključuje djela gatanja i magije. Crkva upozorava vjernike da ga se čuvaju.

Oni koji žive s Isusom imaju sigurnost, nadu, smjer odnosno puninu života. Oni koji imaju puninu znaju da je Bog s njima, da ih vodi i čuva, da im je život na sigurnom i da Njega mogu uvijek "konzultirati"!


Post je objavljen 21.07.2007. u 21:28 sati.