Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/xiola

Marketing

Kako se zaboravlja materinji jezik

Dok se domovinski narod topi ko sladoled u pustari, nadala sam se da moja zora nikad nit' svanut, nit' proplakat nece. Ali zaludu u pijesak glavu zagubih. Sustiglo me, zaskocilo ko zec zecicu. Poceh se krzmat oko padeza vlastitog materinjeg jezika. Bijase to kad htjedoh po tritisucitisedmi put ostavit komentar koji odise pamecu, savjetima i mudroscu. I lecnuh se poput slomljene tresnjine grancice. Jel' treba genitiv? Il' dativ, mozda? Da se ispali akuzativ? Nista od ponudjenog nije valjalo. Smrdilo je ko ostavljena friska sardina u haustoru.

Valovi srama i bruke oplakivali su me silnom snagom. Sve ono cemu se grohotom smijah dugogodisnjoj dijaspori te posprdno kaziprstom pokazivah na inu kad zaborave jezik kojeg ga mater nauci, sve to obilo mi se u tvrdu, ali suplju tikveshinu (glavurdu). Postadoh jedna od onih koji natucaju i zamuckuju, onih koji traze pravi padez, koji se cesu penkalom po zaushju (iza uha) mudrujuci je li ide -ije ili -je. Ja doticna, koju svi ispitivase u skolama mudrim koje pohodih da li ide meko ili tvrdo c? Pretvaram li se to u Borisa Miksica? Bog da mi prosti.

Jest da mi treba 24-satna jezicna aklimatizacija kad u domovinu uplovim (jer se moram hrvat neopisivim nagonom da nakon svake hrvatskoizrecene, ali sintakticko dubiozno izrecene recenice, ne ubacim you know); jest da kad pricam sa ostalom dijasporom engleskom svako malo odsjece nam se vokabular pa u razgovoru ubacimo raznorazne grubo brusene dijamante poput attachirati, bojlirati; jest da ponekad samu sebe u 'aps stavim jer mi je lakse izrazit se na neprijateljskom jeziku. Ali da se obrukam sa padezima ko sirijski ucitelj tjelesnog u skoli (gledaj u Zvonimir!), e, to mi je taman trebalo ko masna fleka na bijeloj kosulji.

Jedva cekam sto je slijedece. No, vidim da ni odredjenoj Alison Laydee ne bi bilo lako danas. Ili to, ili su ovi tzv. izdavaci moroncine koji ili lazu, ili nit' ne procitaju, ili kradu, ili i jedno i drugo, a mozda i trece..

Odo' opet slinit nad mojim ljetnim stivom i mojim novim omiljenim bendom. Barem znam da mi je engleski dobar.

Post je objavljen 19.07.2007. u 18:00 sati.