Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/hanzo

Marketing

Togakure ryu

Togakure ryu škola ninjutsu-a datira unatrag do Togakure Daisuke-a iz perioda Oho (1161-62). Njega je nijutsu-u poučavao Kagakure Doshi. Jednog srpnja tijekom perioda Hogen (1156-59), Shima Kosanta Minamoto no Kanesada, u dobi od 16 godina, i snažan klan u provinciji Isa, pridružili su se vojski Minamoto Yoshinake te se borili protiv tri tisuće konjanika iz vojske Fujiwara Hidehira. Dok je teško ranjen ležao na bojnom polju, Shimu je spasio Kagakure Doshi te su zajedno pobjegli u planine Ige. Govori se da ga je borilačkim vještinama i ninjutsu-u naučio Kagakure Doshi. U kasnijim godinama on je bio slavljen kao drugi po redu velemajstor Togakure ryu nijutsu-a.

opis slike

Legenda kaže da je postojao ninja po imenu Ikai koji je živio po So režimom Korai-a (današnja Koreja) od kasnog desetog do ranog jedanaestog stoljeća. U prvoj godini Kouyu ere borio se u bitci koji je izgubio protiv Kralja Jinso-a zajedno s vojskom Kittan-a i Ka-a. Tada je pobjegao u Japan, zaustavivši se u Isi te živio u pećini u provinciji Iga. Zabilježeno je da je Ikai bio vojni zapovjednik usavršen u hicho kakuregata (tehnike skrivanja koje se temelje na hicho jutsu-u). Kaže se da je mogao skočiti nekoliko metara u visinu uz uzvik. Navodno, Ikai je bio prvi koji je doveo ninjutsu u Japan.
No, postoji još jedan kandidat za osnivača u Jiryaku periodu (1065-68). Fujiwara Chikado se utaborio u spilji na planini Takao kraj sela Taneo jer mu dvor nije odobrio čin koji je zatražio. Za tu spilju se kaže da ju je izgradio Ikei kad je pobjegao iz Koreje nekoliko godina prije.
Zapisi kažu da su kroz povijest postojale sedamdeset-tri škole ninjutsu-a. Neke od glavnih škola su slijedeće: Negishi ryu, Shirai ryu, Shinto ryu, i Hakuun ryu iz koje su, kaže se, potekle škole poput Togakure ryu, Koushu ryu, Kishu ryu, Minamoto ryi, Genjitu ryu, Ryumon ryu, Tenton happo ryu i Goton juppo ryu.

opis slike
Togakure ryu ninjutsu

Iga ryu i Koga ryu preživjele su dovoljno dugo da zadobiju tako veliku reputaciju da ih prizna Tokugawa vlast.
Hakuun ryu je začeo Goryu doji te ju je kasnije dovršio Hakuun doji. Kaže se da je Hakuun ryu sadržavao fleksibilnu upotrebu četiri demona: demon sjene, demon vatre, demon zemlje i demon vjetra. Tijekom perioda Oho, otprilike sto godina nakon Jiryaku ere, Kagakure doji, koji je bio učenik Hakuun doji-a, poučavao je ninjutsu Togakure Daisuke-a, koji se zauzvrat brinuo o Shima Kosanta. Kao što je gore spomenuto, postoji zabilješka da je u to vrijeme vrlo malo preživjelih iz vojske Kiso Yoshinake pobjeglo u planine provincije Iga. Kasnije, tijekom era Engen (1336-39) i Shohei (1346-69), govori se da se dio zalutale vojske sa dvorova juga i sjevera ušuljalo u planine provincija Iga i Koga. neki kažu da ova činjenica obilježava porijeklo različitih ninja škola uključujući Iga i Koga ryu.

Post je objavljen 18.07.2007. u 11:17 sati.