Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/hanzo

Marketing

Miyamoto Musashi 1

Miyamoto Musashi (1584 - 1645), kao mlad poznat i kao Takezo Shinmen, Miyamoto Bennosuke ili Miyamoto Musana, bio je možda i najveći japanski mačevalac u povijesti. Musashi, kako je najčešće i poznat, je postao legendaran kroz izuzetne mačevalačke sposobnosti koje je prikazivao u brojnim duelima, pa čak i za rane mladosti. Osnovao je Hyoho Niten Ichi - ryu, il Niten ryu stila mačevanja te je napisao Go Rin No Sho (knjigu pet prstenova), knjigu o strategiji, taktici i filozofiji koja se proučava i danas.

opis slike
Miyamoto MusashiROĐENJE

Detalje o Musashievim ranim danima je vrlo teško za potvrditi; premda mnogi dokumenti tvrde da opisuju njegov najraniji život, podaci se ne podudaraju. Mjesto i datum rođenja nisu potpuno sigurni. Najvjerojatnije je da se njegov stariji brat, Shirota, rodio 1578. g. a da je Musashi rođen u hirata samurajskoj obitelji, u selu Miyamoto (danas Mimasaka, Okayama). Smatra se da je možda rođen i u selu Banshu. Njegova obitelj je bila vjerna Shinmen klanu; Musashi je aludirao na ovu povezanost u formalnom uvodu u Knjizi pet prstenova, gdje govori kako je njegovo puno ima Shinmen Musashi no Kami Fujiwara no Genshin.
Otac mu se zvao Hirata Munisai (ili Miyamoto Munisai ili Miyamoto Muninosuke), teje bio vazal gospodara Shinmena i vrlo vješt borac. Bio je priznati majstor jitte i mača. U mladosti, pobijedioje u 2 od 3 borbe protiv majstora Yoshioke ispred šoguna Ashikage Yoshiaki-a. Time mu je šogun dodijelio titulu najboljeg u Japanu. Munisai je isto tako u svom lokalnom dojo-u podučavao tehnike borbe jittom koje su se prenosile samo unutar njihove obitelji. Misteriozno, njegov grob govori da je umro 1580.g., što je očito u konfliktu 1584.g. što je opće prihvaćena godina njegova rođenja. Kako bi se tragovi i dalje pomutili, po genealogiji današnje Miyamotove loze, Musashi je rođen 1583.g. Kenji Tokitsu smatra da je 1584. kao godina Musashieva rođenja pogrešna jer se zasniva na doslovnom čitanju knjige pet prstenova, već to tumači potrebom za boljim poznavanjem same knjige kako bi se bolje razumio vremenski period o kojem Musashi govori. zbog nesigurnosti oko Munisaia (kada je umro, da li je zaista Musashiev otac itd.), o Musashievoj majci se zna i manje. Postoji nekoliko vjerojatnosti:
1. Natpis na Munisaievom grobu je točan. Umro je 1580. g. te ostavio iza sebe dvije kćeri dok je majke posvojila dječaka iz Akamatsu klana koji bi naslijedio Munisaievo znanje jitte. Po tome Omasa, Munisaieva udovica, nije prava Musashieva majka.
2. Natpis je u krivu. Musashi je poživio još neko vrijeme, vjerojatno do iza 1590. Musashi je tada rođen od Munisaieve prve žene, Yoshiko (kćer Bessha Shigeharua, koji je kontrolirao selo Hirafuku dok ga nije izgubio u borbi protiv Yamanake Shikanosukea 1578.g.). Munisai se razveo od nje nakon Musashievog rođenja tako da je Musashia odgojila Munisaieva druga žena, Omasa (kćer gospodara Shinmena). Ovaj scenarij je prikazan na početku rodoslovlja obitelji Tasumi.
"Kćer Besha Shigeharua se prvo udala za Hiratu Munia te se tazvela nakon nekoliko godina. Nakon toga se udala za Tasumia Masahisu. Druga žena Tasumia Masahise je bila majka Miyamota Musashia. Musashievo dječačko ime je bilo Hirata Den. Kasnije je postao poznat na račun mačevalačke vještine. Tokom djetinjstva, otišao je u Hirafuku kako bi pronašao svoju pravu majku. Uselio se obitelji Tasumi."
3. Varijanta druge teorije se zasniva na činjanici da nadgrobni kamen kaže kako je Omasa rodila Musashia 4. ožujka. 1584.g. te je pritom umrla. Munisai se tada oženio za Yoshiko. Razveli su se, kao i u drugoj teoriji, ali je Yoshiko povela Musashia sa sobom, te se udala za tasumia Masahisu.
4. Kenji Tokitsu smatra da je rođen 1580.g. čime se izbjegava mogućnost da je nadgrobna ploča u krivu (premda se time javlja problem jer se ne zna od koga je na Musashi a prenesena obiteljska borilačka vještina).

ODGOJ

Bez obzira na istinu o Musashievom porijeklu, kada je imao sedam godina ujak Dorinbo (Dorin) ga je počeo odgajati kao budista u Shorei hramu. Oba njegova ujaka, Dorin i Tasumi, su ga učili Budizmu i osnovnim vještinama poput pisanja i čitanja. To učenje je vjerojatno osnova za izmišljenu teoriju Yoshikawe Eijia po kojoj je Musashia podučavao zen svećenik Takuan. Munisai ga je odvojeno podučavao mačevanju i jitti. Učenje nije dugo trajalo, jer je 1589.g. Munisai zbog neposluha protjeran u selo četiri kilometra dalje u selo Kawakami. Za Musashia se priča kako se nikada nije okupao jer nikada nije htio da ga se uhvati nespremnog i nenaoružanog. To se čini malo vjerojatnim jer neoprani član ratničke kaste ne bi bio primljen kao gost u tako slavne kuće poput onih gospodara Honde, Ogasaware i Hosokawe.

VJEŽBANJE MAČEVANJA

Smatra se da ime Musashi potječe od ratničkog monaha po imenu Musahibo Benkei, koji je služio pod imenom Minamoto no Yoshitsune, ali to je nepotvrđeno. U svakom slučaju, ime odgovara, pogotovo kada se govori o razini vještine sa oružjem jer su oboje bili sposobni usavršiti korištenje devet ili više oružja. Smatra se da je možda učio u Yoshioka ryu školi, za koju se isto tako govori da ju je Musashi jednoručno porazio za vrijeme svojih poznijih godina.

PRVI DVOBOJ

"Učen sam o putu strategije od svoje mladosti, te sam u dobi od trinaest imao svoj prvi dvoboj. Protivnik se zvao Arima Kihei, poznavalac mačevanja Shinto ryu škole, kojega sam porazio. U dobi od šesnaest sam porazio moćnog stručnjaka po imenu Akiyama, koji je došao iz Tajima prefekture. U dobi od dvadeset i jedne, otišao sam u Kyoto te se borio u dvobojima sa nekoliko iskusnih mačevalaca slavnih škola, ali nikada nisam izgubio."

--- Miyamoto Musashi, Go Rin No Sho

Po uvodu u Knjigu pet Prstenova, Musashi izjavljuje daje prvi uspješni dvoboj imao u dobi od trinaest, samuraja po imenu Arima Kihei koji se borio koristeći Shinto ryu stil osnovan od strane Tsukahare Bokudena. Glavni izvor podataka o ovom duelu je Hyoho senshi denki (Anegdote preminulog gospodara). Ukratko, borba se opisuje ovako:
"U 1596.g. Musashi je imao 13, i Arima Kihei, koji je putovao kako bi brusio svoju vještinu, je objavio javni izazov u hirafuku - muri. Musashi je na izazov napisao svoje ime. Glasnik je došao u Dorinov hram, gdje je Musashi boravio, kako bi izvjestio Musashia da je Kihei prihvatio dvoboj. Dorin, Musashiev ujak, je bio šokiran ovime, te je pokušao moliti otkazivanje duela u Musashievo ime na osnovu njegovih godina. Kihei je bio čvrst u namjeri da mu se Musashi javno ispriča na vrijeme početka dvoboja kako bi time sačuvao svoju čast. I kada je vrijeme dvoboj adošlo, Dorin se počeo ispričavati za Musashia, koji je uskočio u borilište sa bokkenom, vičući kako izaziva Kiheia. Kihei ga je za napad koristio wakizashi, ali Musahi ga je oborio na pod, i dok se Kihei pokušao podići, Musashi ga je udario među oči te ga izudarao na smrt. Arimu su nazivali arogantnim, željnim borbe, te ne previše vještim mačevaocem."

nastavak slijedi...

Post je objavljen 18.07.2007. u 11:13 sati.