Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/horsepower2

Marketing

LIPICANERI

Lipicaneri vuku porijeklo iz Slovenije i Austrije. Tamo ih je počeo uzgajati austrijski vojvoda Karlo II. 1580.godine, a kao temelj je koristio 33 konja uvezena iz Španjolske kojima je kasnije dodana njemačka krv. U formiranju pasmine su sudjelovale domaće vrste konja križane s andaluzijskim konjima koji su osnova razvoja i formiranja pasmine. Prva linija lipicanaca registrirana je 1735. godine kada je osnovana Španjolska škola jahanja u Beču koja je koristila samo lipicance.
Kroz 18. i 19. stoljeće dodatnim križanjem dobiveni je tkz. Moderni lipicaner koji vuče porijeklo od pastuha: Siglavog, Pluta, Conversana, Napolitana, Favorija i Maestra. Ova je pasmina dobila ime po ergeli u Lipici gdje su se lipicaneri uzgajali za austrijski dvor sve do 1918. godine dok se danas uzgajaju na području Austrije, Italije, Hrvatske, Slovenije, Slovačke, Bosne, Njemačke i Mađarske.
VISINA: 155-170 cm
TEŽINA: oko 600-650 kg

Image Hosted by ImageShack.us
Shot at 2007-07-18

Image Hosted by ImageShack.us
Shot at 2007-07-18


Lipicaneri se najčešće javljaju kao bijelci i žeravi dok se u slovenskom uzgoju mogu naći vranci i dorati. Zanimljivo je da su njihova ždrjebad uvijek crna ili tamnije smeđa dok s vremenom postaju žeravi, a često i bijelci. Kod ove pasmine razlikujemo dva profila glave: ravni profil i tkz. ovnovski nos.
Vratni mišići su nabijeni pa ostavljaju snažan dojam, a vrat je prilično kratak i nisko postavljen. Sapi su im zaobljene dok su noge kratke i čvrste s malim kopitima. Njihov korak je kratak te imaju visoku reakciju koljena pa su stoga pogodni za dresurna jahanja i zapregu. Kenter i galop su im prilično nezgrapni pa ne sudjeluju u brzinskim utrkama.



Post je objavljen 18.07.2007. u 10:55 sati.