Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cerovac

Marketing

SAMOSTALNA DEMOKRATSKA STRANKA U KRALJEVINI SHS

Osnovao ju je S. Pribićević sa skupinom istomišljenika, s kojima se u ožujku 1924. odvojio od Demokratske stranke . Pribićević je bio nosilac ideje o integralnom jugoslavenstvu, koje je negiralo postojanje višenacionalnosti u Kraljevini SHS. Kao ministar unutarnjih poslova u više vlada od 1918. do 1925., Pribićević je bio jedan od stupova velikosrpske hegemonije, te jedan od osnivača Orjune i organizator terora u Hrvatskoj. Kad je Pašić odbacio Pribićevića, odlazi ovaj u opoziciju, te 10. XI. 1927. sklapa senzacionalnu koaliciju sa S. Radićem i HSS, nazvanu Seljačko-demokratskom koalicijom (SDK), koja je odmah otpočela borbu protiv srpske hegemonije. Poslije ubojstva S. Radića, Pribićević je interniran, a nakon proglašenja diktature 6. I. 1929. odlazi u emigraciju, gdje ostaje sve do smrti (1936.) vjeran sporazumu s HSS. Samostalna demokratska stranka je 30. VI. 1932. i formalno napustila svoju unitarističku politiku, te prihvatila federalističku koncepciju. Nakon smrti S. Pribićevića postao je predsjednikom stranke njegov brat Adam Pribićević, a poslije njega Srđan Budisavljević. Samostalna demoktarska stranka ulazi zajedno s HSS u vladu Cvetković-Maček 26. VIII. 1939.

---------------------------------------------


Isprikom predsjednika Srbije Borisa Tadića ali i presudom Milanu Martiću u Hrvatskoj su se opet rasplamsale rasprave o odnosima Srba i Hrvata. Budući da hrvatsko-srpski problemi nisu nastali jučer, a nisu počeli ni Jasenovcem ni Bleiburgom, objavljujem malo poznate podatke na tu temu citirajući moj "Hrvatski politički leksikon" (London,1988). Leksikona više nema u prodaji ali ga možete pogledati na stranicama MVPIEI

Hrvatski politički leksikon

Leksikonske jedinice donašamo nešto skraćene. One nisu i nemaju namjeru vrijeđati ili omalovažavati bilo koga i njihov izbor nije rađen s tom namjerom.

Post je objavljen 10.08.2007. u 08:00 sati.