Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cerovac

Marketing

dr. Hinko HINKOVIĆ. (Vinica 11. IX. 1854. ¬Zagreb 1929.)

Odvjetnik, publicist i političar. 1878. uređivao pravaški list "Sloboda" na Sušaku, no zbog članka "Fiat lux", u kojem je zastupao političko zbliženje sa Srbima primoran odstupiti. 1884. zastupnik Ivanića i Samobora u Saboru. God. 1886. istupio iz Stranke prava. Povodom rasprava o "Riječkoj rezoluciji" ponovno se vratio politici. Bio odvjetnikom u veleizdajničkom procesu. Tada je bio i sam optužen i osuđen na tamnicu. Poslije sarajevskog atentata otišao u inozemstvo, te djelovao kao član Jugoslavenskog odbora u Švicarskoj, Francuskoj i Engleskoj. Sudjelovao kod donošenja Krfske deklaracije. Objavio 1927. memoare "Iz velikog doba", u kojima napada Pašića, koji je već za rata, kako piše, pripravljao "ovaj današnji srpskopravoslavni bizantski režim”.



---------------------------------



Isprikom predsjednika Srbije Borisa Tadića ali i presudom Milanu Martiću u Hrvatskoj su se opet rasplamsale rasprave o odnosima Srba i Hrvata. Budući da hrvatsko-srpski problemi nisu nastali jučer, a nisu počeli ni Jasenovcem ni Bleiburgom, objavljujem malo poznate podatke na tu temu citirajući moj "Hrvatski politički leksikon" (London,1988). Leksikona više nema u prodaji ali ga možete pogledati na stranicama MVPIEI

Hrvatski politički leksikon

Leksikonske jedinice donašamo nešto skraćene. One nisu i nemaju namjeru vrijeđati ili omalovažavati bilo koga i njihov izbor nije rađen s tom namjerom.

Post je objavljen 29.07.2007. u 08:00 sati.