[Qrasno]
Leqcija za ciniqe,qstrip.blog.hr" />

Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/qstrip

Marketing

[Qrasno]
Leqcija za ciniqe

Qucnuo je, daqle, čas da vidimo što je i kaqo pristiglo na "milijunski" lunatiQov natječaj!

Priznajem i qajem se: sa cinizmom i sqepsom bio sam negdje u rangu Rice qoji je na nedavno otvorenoj qladionici izjavio kaqo će stići nula radova. Zašto sam raspisivao natječaj aqo i qad sam bio sqeptičan? Pa baš zbog toga kaqo bih svojoj sqepsi dao utemeljenje. Ono, jasno je meni da ljudi uglavnom lupaju gluposti qad pričaju kaqo bi se htjeli baviti stripom. Čaq i aqo vjeruju u to, činjenica je da za najveću većinu to u praqsi znači kaqo bi se htjeli baviti stripom - za dobru plaću.

Ništa loše u tome (hej, ja sam taj qoji si je qao cilj postavio "živjeti od stripa"), ali navedeni uvjet onda počesto u naših autora preraste u "bavio bih se stripom za dobru plaću, qad mi se dadne i aqo mi netqo napiše scenarij." Te se onda ne radi. Otud sqepsa i otud cinizam. Otud moje jaqo uvjerenje da na natječaj za strip od deset stranica - strip za qojeg treba imati scenarij, a ne teq foru, strip qojeg se ne može preqo viqenda otaljati, strip qojega format možda djeluje nezahtjevno, ali je odlično sredstvo za razdvajanje žita od kuqavelja - neće stići niti jedan rad. I sqoro pa je bilo tako: do zadnjega dana sve što sam bio dobio na obznanjenu mail adresu bio je upit može li se roq rastegnuti za tjedan-dva. Na to sam morao odgovoriti kaqo ne može: ne zanimaju me autori qoji ne znaju procijeniti svoje vrijeme, taqvih ima i previše. Zanimaju me oni qoji mogu na uvjete natječaja odgovoriti u roqu, zanimaju me oni od qojih možda jednog dana može nešto biti.

Znao sam kaqo radove u pravilu treba očeqivati zadnji dan. Stoga sam jučer otvorio mejl na jahuju ne očequjući zapravo ništa, a qad tamo - Sara Divjak.



Sara nije posve nepoznato ime - ako ništa drugo pamtimo je kao mladu lavicu s jednog od CRŠ-ova - ali ono bitnije je da je poslala dobro napisan, vizualno dotjeran, izgledajuće moderan i na vrijeme dostavljen strip. Hura!

Sad, bilo je rečeno da će se od pristiglih radova probrati najbolji za ediciju "lunatiQ". Kako bi samo sa Sarom edicija bila potanqa, od toga vjerojatno ništa. No, kaqo Sara svakaqo zaslužuje objavu, smislit ću kaqo da je uglavim u Q ili već negdje ... Uz to, a i qao pouqu onima qoji rade samo za novce, mijenjam uvjete natječaja i dodjeljujem Sari jednoqratnu otqupnu nagradu od 500 kn plus paqet Mentorovih izdanja. Jer mi se može.

(Sara, imam tvoj mail, javim ti se do qraja tjedna.)

I taqo to. Hvala Sari, hvala svima qoji nisu sudjelovali, čujemo se za qoji dan na ovom istom mjestu, s neqom novom bedastom inicijativom!

(mcn)

PS I da, to znači kaqo je qladionička nagrada pripala - m! Bravo m! Javi qakvu nagradu bi najradije, pa ćemo vidjeti.



Post je objavljen 16.07.2007. u 08:19 sati.