Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/babl

Marketing

nepoznati virtuozi

- revitalizirani post od 13.7.2007.

GLUMAC NAD GLUMCIMA



Pokojni zagrebački glumac Ratko Buljan ispričao mi je anegdotu iz vojske. On je prvo diplomirao na glumačkoj akademiji, pa odigrao nekoliko uloga u kazalištu, na filmu i na televiziji, a onda je otišao na odsluženje vojnog roka, pa su ga svi u kasarni zvali "Glumac".

U njegovoj četi bio je i neki zemljoradnik iz nekog sela pored Bjeljine. Taj nije mogao proći pored ičega, a da ne bubne u to ili da se barem ne očeše. Ide kroz vrata i – bum! – tresne o dovratak, prolazi pored stupa i – tres! – zaleti se u njega, prolazi pored kamiona i – pljas! – rokne na blatobran. Još dobro kada ništa ne nosi, ali uzme tacnu s ručkom i – fljuf! – spotakne se o prvi stol, sve se razleti; kantu vode taj nije mogao donijeti, a ne daj bože da bi mu dali nositi sanduk s municijom ili bombama. Svi su mu se smijali, a oficiri mu tko zna koliko puta uzviknuli "Pa jesi li ti normalan?!" Inače je bio sasvim normalan, sve je izvršavao što su mu naredili (koliko je mogao) i nikada se nije bunio, ali nakon dva mjeseca ga poslaše na promatranje u Beograd na Vojno-medicinsku akademiju.

Nakon dvije sedmice vratio se iz Beograda s čitabom: preporučuju da ga se otpusti iz vojske, zauvijek.

Tu ostali vojnici zanijemiše. Svi su željeli znati je li nasanjkao JNA i kako je to izveo, ali on nikome ništa nije htio priznati, čak ni kada su otpusni papiri već bili gotovi. Uhodili su ga i kada je bio nasamo, da li i tada stalno bubeta o nešto, ali i kad je bio uvjeren da ga nitko ne gleda svaki stup i svaki ugao su bili njegovi. Jedino što je nešto rekao Ratku...

Stoji Ratko s porcijom u ruci pred kazanom, ispred njega pet stotina vojnika s porcijama, iza njega pet stotina vojnika s porcijama, a onaj već izlazi u civilnom odijelu i ide prema izlazu iz kasarne. Spazi Ratka kako čeka i samo na trenutak skrene do njega, primakne mu se uhu i šapne:

– A kurac si mi ti glumac!

Nakon toga, kao svaki veliki majstor, ode laka koraka ne zaboravivši ni završni detalj – pri izlazu tresne o stup na kapiji, zlu ne trebalo, sigurno je sigurno.










Post je objavljen 17.07.2015. u 11:51 sati.