Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/maddogsh

Marketing

Petak trinaesti


Artwork by BellaPanther

Danas je, kao što svi vidite, a nadam se da nitko nije osjetio na vlastitoj koži, 13. srpanj, i petak… znameniti (ozloglašeni) petak 13.
Raznolike su se stvari desile na današnji dan, barem tako tvrdi po meni najbolji, iako često apokrifni, netočan, pa čak i namješten izvor znanja online - Wikipedia, ali i Wikipedija.
Primjetno je kako su 1923. na današnji dan postavili znak Hollywoodland, a da je 1985. održan LiveAid. No, međutim, oni koji nisu imali sreće na 13. dan ovog mjeseca su, između ostalih: Jean-Paul Marat (†1793), Frida Kahlo (†1954) i Ivan Goran Kovačić (†1943). No, dodajmo jedno zapažanje – nisam bio u mogućnosti utvrditi da li je koje od tih godina 13.srpanj bio i petak.
Što nas, opet, dovodi i do osnovne teme ovog malog preseratorskog članka – fascinacije danom kakav je današnji – petak 13. (mbwahahaha…zloban grleni smijeh uz svu scenarističku popratbu efekata iz B-filmova holivudske produkcije ranih 50-ih godina prošlog stoljeća).
Dakle, petak 13… odakle, kako, zašto, kome, čemu (preporuča se štiocu da sam nastavi listu upitnih riječi, priloških oznaka mjesta, vremena, načina i ostalih krasnih vrsta riječi kojima zbunjujemo sami sebe i sve one koji imaju tu nesreću da pokušavaju naučiti hrvatski).
Okrenimo se, dakle, opet Wikipediji, njenom engleskom odjeljku, pa tako dolazimo do podatka kako je taj naš strah od tog, 13. dana u mjesecu koji pada na petak, okarakteriziran kao paraskavedekatriaphobia!!! Siroti oni kojima je to dijagnoza… ne znaju niti od čega boluju!!!
Općenito, govori se da se radi o praznovjerju i da nema zapravo povijesnog izvora otkuda taj strah, mada se broj 13 smatra nesretnim, a i petak kao takav isto, stoga spojite te dvije "činjenice", pa kako se ono veli "sila puta pajser" i dobivate kvadrirani efekt nesreće.
Temeljno pokriće za praznovjerje, odnosno, nesreću na petak 13. nosi 13. listopad 1307 godine kada je, kako tvrdi i Dan Brown u "Kodu" (nisam čitao, sram me bilo), kralj Filip IV (Francuska) pohapsio templare, dok je Grcima 13. travnja 1204. petak koji je zapeo u grlu jer su tada Carigrad opljačkali križari na svom četvrtom pohodu.
Uostalom, kao i prije, da vas ne davim "činjenicama", pogledajte, pa sami donosite svoje stavove.
Osobno (osobeno, nekima možda) nisam praznovjeran, no, međutim, ne bih rado na petak 13. prošao ispod ljestava u trenu kad mi crna mačka prelazi put, a meni je zečja capa ostala doma.
Da ste mi praznovjerni!


Post je objavljen 13.07.2007. u 10:13 sati.