Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/svid

Marketing

Gradsko vijeće-rafinerija Mlaka

Liburnijske aktualnosti – 12. srpanj 2007. – četvrtak 15:00 sati

Današnju 21 sjednicu Gradskog vijeća obilježila je treća točka dnevnog reda koja se bavila zagađenjem proizvedenim od INA-ine rafinerije na Mlaci. Važno je napomenuti da se nitko iz INA-e nije odazvao sjednici, a da su članovi ministarstva i državnih inspekcija svoj nedolazak opravdali godišnjim odmorom.
Program odluke o izradi sanacijskog plana rafinerije predstavio je Ivica Plišić koji je podsjetio da je gradsko Povjerenstva za uspostavu sustava za cjelovito i trajno praćenje utjecaja
rafinerije INA Maziva Rijeka na onečišćavanje zraka, osnovano 1999. godine, 20001. donjelo program mjera za smanjenje zagađenja, te da je jedino nerješeno pitanje ostalo problem bitumenskih plinova. Ipak, 2006. godine dolazi do pogoršanja kvalitete zraka koji pada na treću kategoriju, te je iz tog razloga predložen gradskom vijeću sanacijski plan na usvajanje, te će se od vlade Hrvatske tražiti da sprovede sanaciju pogona na trošak zagađivača i zatvori pogon do 2010. godine temeljem članka 58 zakona o zaštiti okoliša.
Apelirano je na šefove pogona na Mlaci i radnike neka koriste plin kao pogonsko gorivo kako bi se kvaliteta zraka držala na 2. kategoriji.
Zatim je krenula rasprava. Riječ je prvi, u ime kluba HSLS- PGS, preuzeo Željko Glavan. On je rekao da je program sanacije napravljen iz razloga što je voda došla do grla, no da se njime i dalje mažu oči javnosti budući su u prijedlogu najčešće rijeći, promatrati i slično, umjesto da se rezolutno od vlade traži ekološka renta koju bi INA plaćala. Smatra da to nedostaje u zaključku iz razloga što INA daje 30 miljuna sponzorskih novaca ovome kraju.
Programu zamjera i to što umjesto da se vrši politički pritisak na INA-u, nju se opet stručno uči što treba raditi. «Njih treba prisiliti da koriste mješani plin kao pogonsko gorivo, a ne da ih se moli.» rekao je Glavan.
Mišljenja je da kada statistike utvrde da zagađenje direktno uzrokuje karcinom i genetske promjene nije pet do dvanaest, već je pet nakon dvanaest, stoga zamjera poglavarstvu nedostatak prvencije, te smatra da se s programom zakasnilo.
Najveća zamjerka se sastoji u tome što nema rezolutnog zaključka o prestanku rada rafinerije na Mlaci, već samo postoji mogućnost, te je zaključio da vladajuća gradska koalicija i dalje podržava INA-u, te je poručio građanima da sami odlućuju hoće li im INA i dalje ugrožavati zdravlje.
Alana Suštića je u ime kluba HDZ-a zanimalo kada je poglavarstvo dobilo podatke o onečišćenju, budući je već u jednom dijelu 2004. godine zrak bio 3. kategorije?
Gradonačelnik Obersnel je odgovorio da je poglavarstvo izvješće o zagađenju od Zavoda za javno zdravstvo dobilo prije mjesec dva, a što se tiče 2004. godine došlo je do pogoršanaja zraka u jednom mjesecu iz razloga što je INA u pogon pustila novu peć, nakon čega se zrak ponovno vratio na 2. kategoriju.
Željko Jovanović (SDP) je rekao da je on dobro upoznat sa zagađenjem budući je odrastao na Turniću. Podsjetio je da je vijeće usvojilo niz mjera kojih se je INA trebala pridržavati, ali je očito da ih se zbog loše kvalitete zraka nije pridržavala, stoga je poglavarstvo odlučilo djelovati.
Naglasio je da Rijeka ima ekološki problem zbog 3. kategorije zraka, ali pitanje je li zdravlje time direktno ugroženo. Iako postoje znanstvene studije koje pokazuju da ispušni plinovi rafinerija izazivaju karcinom, sterilitet, kardiovakularne bolesti, takvo istraživanje na pdoručju Rijeke nije sprovedeno, iako se Nastavni zavod za javno zdravstvo sprovodi takvo istraživanje za Kostrenu, koje će biti gotovo 2009. godine.
Međutim, naglasio je da nije upitno da je zbog rafinerije ugrožena kvaliteta života i to je ugrožena zbog trke za profitom uprave INA-e i njezinog predsjednika Tomislava Dragičevića. Smatra da je neodazivanje predstavnika INA-e sjednici najbolji dokaz da su oni najodgovorniji za zagađenje, te da ih treba obvezati da prisustvuju jesenskoj sjednci vijeća.
Na to je vijećnik Željko Glavan replicirao da su najodgovorniji državna i lokalna vlada, dok je INA najveći krivac, a da je besmisleno raditi posebnu studiju o utjecaju zagađenja na zdravlje samo za Rijeku, već da se postojeća znanstvena istraživanja samo trebaju primijeniti na riječku situaciju.
Vladimir Bebić je u svom emotivnom izlaganju s često povišenim tonom glasa rekao da se INA tjera s Mlake već 20 godina, ali da se ništa ne događa, već se samo donose glupi zaključci s «trajno trpnim glagolima». Stoga je zaključio da INA-i treba reći neka idu kući i to odmah, te da je dosta njihovih brilijanata i diskretnog šarma buržoazije. Zbrinjava ga i čnjenica što narod šuti, a to po njegovom mišljenju znaći da je narod spreman na nasilje, budući su vlasti u državi u ime Hrvatske sve živo prodale.
Zatim se vijećnicima obratio gradonačelnik Obersnel. On je Bebiću odgovorio da je politika ozbiljan posao, te da su takvi i zaključci. Rekao je da poglavarstvo može donjeti zaključke poput smjene Busha ili farbanja mjeseca, ali da onda ne bi bili ozbiljni. Naglasio je da su zaključci programa sanacije u okvirima zakona, te kao takvi su dovoljno rezolutni i konkretni kako bi mogli utjecati na vladu da zatvori pogon na Mlaci i to na temelju zakona o očuvanju okoliša.
Istaknuo je da je evidentno da rafinerija iz nekog razloga ne može osigurati trajnu kvalitetu zraka 3. kategorije, ili ne zna ili neće ili ne može, ali u svakom slučaju to je dovoljan razlog da se od vlade zatraži njezino zatvaranje.
Dodao je daj je prije nego što je gradska koalicija na vlasti 2000. godine donjela program mjera koncentracija plinova bila tri do četiri puta veća nego danas, stoga je upravo ovaj program i sve akcije koje je poglavarstvo poduzelo preventivna akcija.
Na Glavanovu tezu o 30 milijuna kuna koje INA sponzorski dodjeluje gradu odgovorio je da ih nije vidio, ali da zna kako INA donira nekim strankama, misleći na HDZ, čiji članovi sjede u nadzornom odboru INA-e.
Također je rekao da se protivi tužbi protiv INA- e i ekološkoj renti, jer za to nema zakonskih elemenata, stoga takvo što smatra gubljenjem vremena, a Glavanu je poručio da s ne sječa jeli za vrijeme njegovog boravka u saboru ikada postavio pitanje o ekološkoj renti , pa smatra da se sada kada je svima u interesu zatvoriti INA-u Glavan priključio glavnoj struji.
Svoj govor je završio tvrdnjom da poglavarstvo zahtjeva od INA-e da zbrine eventualni tehnološki višak radnika nakon zatvaranja pogona.
Zatim je usljedilo glasanje. Za usvajanje informacije o provedbi mjera glasalo je 23 vijećnika, protiv je bio Vladimir Bebić, s suzdržan Željko Glavan. Za izradu sanacijskog plana omjer glasova je bio isti, a za prijedlog zaključaka glasalo je 22 viječnika, dva suzdržana, te samo je Vladimir Bebić bio protiv.
Sada na vladi preostaje odluka hoće li zatvoriti pogon na Mlaci.

Offtopic. Glavan io Obersnel su u jednom trenutku poveli raspravu kamo gdje provodi svoje slobodno virjeme. Tako je Glavan Obersnelu zamjerio što posjećuje koncerte avangardnih grupa, a Obersnel mu je odgovorio da bi raije bio na koncertu Let 3-a nego na Thompsonovom. To je ražestilo glavana koji je onda spočitnuo Obersnelu njegovo neustajanje za vrijeme pjesme «Rajska djevo, kraljice Hrvata» čime je po njegovom mišljenju uvrijedio katoličku večinu.
Pitanje je treba li se onda u državi uvesti neka vrsta katoličkog šerijatskog zakona?


Post je objavljen 12.07.2007. u 13:46 sati.