Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/fito

Marketing

O BILJNIM ŠTETNICIMA I.

MOGUĆNOSTI PROGNOZE I PRAĆENJE LETA JABUČNOG SAVIJAČA
lat. Cydia pomonella

Jabučni savijač je leptir sive boje, s karakterističnom šarom na kraju krila. Let počinje od polovice svibnja. Jaja su okrugla, 1 mm promjera, malo izdužena. U početku su prozirna, kasnije se nazire crvenkasti polukrug. U početku su smještena na lišću, a kasnije ih ženka leptira položi na plodove. Uoči izlaženja gusjenice, vidi se glava.

Kritičan broj vizualnom metodom je 1 – 2 ulazna mjesta u prosjeku na 10 plodova. Kritični broj gusjenica smatra se jednom gusjenicom na 2 – 10 stabala za 1. gen., ili 1 gusjenica na 1 – 5 stabala za drugu gen., pri čemu bi taj broj gusjenica napao 2 % ploda.

Pojavom feromona, praćenje i pojava jabučnog savijača poprilično je pojednostavljena (kod nas od 1973.) Feromoni se osim za praćenje leta jabučnog savijača koriste i za suzbijanje metodom konfuzije. Kod praćenja feromonima, kritičan broj predstavlja pet leptira po mamcu (broj leptira u prosjeku po mamcu u jednom ili više dana). Myburgh i Madsen (1975.) smatraju kritičan broj 10 leptira po trapu po hektaru. Riedl i Croft (1978.) drže da je to 5 – 7 leptira po trapu u tjedan dana. U našim prilikama velikih plantaža kritičnim brojem smatramo pojavu 5 leptira po 1 trapu na više od 30ha u monokulturi (1981., Ciglar).
Nakon što je utvrđen kritični broj, počinje se sumirati suma dnevnih temp. radi utvrđivanja prvog roka suzbijanja. Kritični broj ovisi jako o prinosima. Što je prinos veći, populacija jabučnog savijača može u istom omjeru biti jača, i obrnuto. Vrijeme od početka leta leptira do tretiranja iznosi oko 90 °C sume efektivne temp. po formulu (max.+min.)/2-10°C=90°C Po ovome je vidljivo da je pojava i let jabučnog savijača uvjetovana vremenskim prilikama, odnosno temp.(ispod 12°C ne lete, kod 15°C slaba aktivnost, optimum iznad 17°C, tj. 20 -24°C, a iznad 32°C prestaje), te kišom koja ometa let leptira i odlaganje jaja.

Napomena: Podaci i citati uzeti su iz stručnih knjiga, izvori će biti objavljeni naknadno



Post je objavljen 11.07.2007. u 02:22 sati.