Mad Max i Stevie D aka Recyver Dogs (Tresor / Berlin)
,pot313.blog.hr" />

Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/pot313

Marketing

Mad Max i Stevie D aka Recyver Dogs (Tresor / Berlin)

rd1

Recyver Dogs je techno live act iza kojeg se kriju Mad Max i Stevie D, dvojica njemačkih dj-a i producenata, koji su na sceni aktivni od ranih devedesetih, a kao Recyver Dogs počinju zajedno nastupati 1999. godine. Točka u kojoj su se životi ova dva dj-a i producenta spojili je bio berlinski klub/label Tresor. Od tog trenutka kada su se našli pod okriljem Tresora rade zajedno na mnogim projektima vezanim uz taj berlinski klub/label. Iako su par godina nastupali kao live act Recyver Dogs u mnogim klubovima diljem Europe nisu imali niti jednu izdanu ploču što je jedna od posebnosti ovog dvojca.

“The good thing is that we get bookings without records and if the crowd likes it (mostly) we get rebooked to the same club, which happens now a lot of times.”… Mad Max

Steve D je već od 1993./1994. godine stalni dj u klubu Tresor dok je Mad Max po prvi put svirao u Tresoru 1995.. Steve D. je popularnost stekao sa svojim legendarnim “After Hour” setovima koje je imao u tom klubu u periodu do 1999. godine, a među berlinskom ekipom je poznat kao “The Marathon Man”; setovi od 4 do 8 sati su za njega bili normalnost. Zahvaljujući njima zabilježio je dosta dobrih bookinga, a njegova reputacija kao Tresorovog underground dj-a odvodi ga na nastupe diljem Njemačke i svijeta (Ultraschall/ Munchen, U60311/ Frankfurt, Prag/ Stuttgart, Phonodrome/ Hamburg, Distillery/ Leipzig, Bunker Club/Brazil, Space Club/Ibiza, Moog+Nitsa/Barcelona …).

Mad Max-u je pravo ime Raik Eschrich, a svoju dj karijeru je počeo 1983. godine u klubu 370 iz Pforzheim (Njemačka). U tom klubu je bio rezident do 1985. godine, a puštao je razne stilove glazbe; funk, jazz, rock, reggea, new wave, punkrock, electro, soul i house. Preselio se u Barcelonu 1988. godine i postaje rezident dj u Fibra Optica klubu. Tokom 1991. godine vratio se u Njemačku i pokrenuo klub Opera u Pforzheim-u i u njega je dovodio tada još nepoznate dj-e poput Sven Vaeth-a ili Paul van Dyk-a. Postaje voditelj techno radio emisije "Stunde Null" 1994. godine. Kada se emisija ugasila 1997. godine iza nje je ostalo oko 200 emisija u kojima su gostovala razna imena poput Laurent Garnier-a, Sven Vaeth-a, Dr Motte-a, Luke Slater-a, Robert Hood-a i još mnogo drugih techno velikana. Mad Max je kao dj do sada zabilježio preko 2300 nastupa, a produkcija mu se pojavljuje na labelima kao što su Acacia Rec (Detroit), Definite Rec (Canada), Gold Plate Rec (Berlin) i Ungleich Rec (Berlin).

I tako je Steve D na jednom nastupu u Leipzig-u čuo Mad Max-a kako svira, a pošto je bio rezident u Tresoru, pozvao ga je da dođe vrtiti u Tresor što je ovaj prihvatio. Taj svoj prvi nastup u Tresoru Mad Max je zabilježio 1995. godine nakon kojeg je uskoro postao i rezident dj u njemu. Tom su prilikom Steve D. i Dimitri Hegemann (šef Tresora) nagovarali Mad Max-a da se doseli u Berlin što je ovaj i učinio 1997. godine kada je ostao bez posla u Leipzig-u. U Berlinu mu je Dimitri ponudio da radi za Tresor label i tako je Mad Max u siječnju 1998. godine počeo raditi za Tresor na raznim poljima djelovanja; promocija, proizvodnja, razvoja web stranice itd.

“And whenever we release a records for the label, we always have a release parties, in Tresor of course. Knowing all the bartenders and other people for many years now, it mostly feels like I'm at home with friends."…Mad Max

Te 1998. godine Steve D. i Mad Max si odlučuju urediti studio gdje bi se zajednički bavili produkcijom. Njihov Live projekt počinje nakon što su upoznali Thomas Ryschawi-a koji se bavi programiranjem raznih glazbenih kompijuterskih programa, ali korištenje istih mu nije bila jača strana. Spajanje njegovog znanja i njihove kreativnosti, odnosno sposobnosti stvaranja glazbe, korištenje tih programa (da li u live nastupima ili u njihovom studiju) bio je pun pogodak. S tim softwerom razvijenim samo za njih počinju raditi glazbu i izvoditi svoje live nastupe (u Tresoru, naravno) pod imenom Recyver Dogs. Koristeći te programe oni su ih ujedno i usavršavali tako da je to također jedna od posebnosti ovoga dvojca.

"When we're in our studio we love to play and jam but we don't like to record our stuff, that's why."…Mad Max

Taj njihov prvi nastup kao live act pod imenom Recyver Dogs desio se 1999. godine u Tresoru. Od tada su puštali u mnogim klubovima širem Europe iako jedno vrijeme svog postojanja nisu uopće imali izdanu niti jednu ploču. Nastupili su i na našem Future Shock-u 24.11.2001. godine na Tresor Floor-u gdje su izveli svoj live act, a Mad Max je odsvirao i svoj dj set.

Glazba koju stvaraju je mješavina svega onoga što je utjecalo na njih u proteklih dvadesetak godina. Oni svoje stvari uvijek snimaju live što je još jedna značajka Recyver Dogs-a. Prvo službeno izdanje im je izašlo 2004. godine u veljači za nizozemski label FINGERS LTD.02, a bilo je pod imenom RECYVER DOGS - JACK PART 1 (uključujući Dave Tarrida i Scan 7 remixe). Prije toga su (2001. i 2002. godine) izdali dva EP-a koji su bili u ograničenoj nakladi od po 100 komada (Grundgebühr EP - RD 01 i Live EP- RD 02)

“I think we're still an absolute underground act because we haven't made any records, till now. We're doing interviews without showing photos of us, only our logo and we love to play for underground promoters like yourself.“…Mad Max

Iza odluke da izdaju svoju prvo ploču je bila želja da jednog dana nastupaju na većim festivalima u kombinaciji s još 2-3 glazbenika. Bez svojih izdanja ta želja im je bila teško ostvariva. Evo i razlog zašto tu svoju prvu ploču nisu izdali za Tresor nego na do tada nepoznatom labelu:

"It's strange when you work for a label and are listening to productions by others and have to tell many people that we can't release their music and then I release my own stuff, I don't want that.” …Mad Max

Nakon toga, 2003. godine, na Tresor-ovoj kompilaciji “Tresor Never Sleeps” (Tresor.205/ Tresor.205.5) uvrštena je i njihova stvar "Böses Boot" (Pacou Remix); odlična stvar. Slijedeće izdanje je kao i njihovo prvo izdanje izašlo na do tada nepoznatom labelu Duoala Trax-u. Bilo je to 2004. godine, a ploča se zove “Dreher”. Na ploči se nalaze i dva Pacou-ova remixa. Iduće godine im je izašla stvar “Taucher” na Tresor kompilaciji (Tresor Rec.220 2xCD). Jedan svoj nastup koji su imali u Tresor-u su snimili i izdali 2005. godine na DVD-u (Recyver Dogs “Live at Tresor Berlin” - Catzilla). Na DVD-u je snimljeno 72 minute njihovog live nastupa. Glazba koju stvaraju je techno koji odiše onim tipičnim Tresor zvukom. Dosta neočekivanih zvukova i neuobičajenih melodija. Za one koji žele čuti kako to sve zvuči u live izvedbi mogu si OVDJE (megaupload) skinuti njihov live set Live at Dogs on the Rocks (Tresor, Berlin) 04-09-2004.

Recyver Dogs dvojac je stvorio pomalo čudan odnos s javnošću, nema puno fotografija i nisu dugo imali nikakvih izdanja. To je jako težak put, ali je zato u jednu ruku i zanimljiv jer nemaju baš puno izdane produkcije pa ekipa koja ih dolazi slušati u klub nezna što očekivati od njih. Njihove nastupe čini posebnim i to što oni sviraju na svom vlastitom softweru koji se ne može nabaviti nigdje u prodaji. U većini slučajeva poslije prvog nastupa u nekom klubu nakon nekog vremena dolazi im poziv da ponovo održe nastup u tom klubu što dovoljno govori o njima, njihovoj glazbi i njihovom live nastupu.

rd2

http://www.recyverdogs.com
www.myspace.com/recyverdogs
http://www.tresorberlin.com
http://www.knedeep.net

Interview with Recyver Dogs - Tresor
Interview with Mad Max by: paul LiveSets.com

Diskografija: Mad Max, Recyver Dogs

Post je objavljen 10.07.2007. u 21:42 sati.