Area Code 313: Claude Young (7th City, Friction, Cynet:Media)
,pot313.blog.hr" />

Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/pot313

Marketing

Area Code 313: Claude Young (7th City, Friction, Cynet:Media)

“If you live in Detroit, you have a common drive to be unique and I think that's what brings us as artists together. At the same time we all have different musical philosophies, and this is evident in the various styles that come from Detroit. I am constantly changing and I try to bring this out in everything that I work on.” …claude and de-vice hack andrez bergen, (1998.) for zebra mag, melbourne

cy

Jedan od najslavnijih dj-a koji dolazi iz Detroita. Poznat je po jedinstvenom dj stilu kao i po svojim jakim plesnim, mračnim i minimalnim stvarima. Claude Young je kao kakva hobotnica koja na svom odlasku s dj pulta ostavlja skršen mixer. Njegov stil puštanja glazbe je brz, inovativan i kompleksan s puno scratceva i efekata te s akrobatskim vještinama, a djelovi tjela koje sve koristi prilikom puštanja glazbe su: nos, lakat, usta itd….Neki bi to nazvali hip hop djing s techno pločama. Glazba koju pušta je techno s okusom Detroita. Produkcijski se može reći da je Claude u tvrde i minimalističke okvire, koje su stvorili Jeff Mills i Robert Hood, ubacio određenu dozu melodičnosti. Stvarao je pod mnogim pseudonimima: Brother From Another Planet, De-Yang Crew, Dub Street Posse, Low Key, Rhythm Formation, Golem Craft i Project 625., te izdavao na mnogim labelovima: 7th City, Djax ili Axis.

Claude Young Jr. je rođen srpnja 1970. godine u Detroitu. Odrastajući je bio pod velikim utjecajem svoga oca, legendarnog radijskog dj-a Claude Young-a Sr. i majke Janice koja je bila član najveće gradske record distribucije tokom sedamdesetih i osamdesetih godina. Otac mu je ujedno bio i suosnivač radio postaje WJLB. Tako mladi Claude preko svojih roditelja došao u doticaj s glazbom u najranijim danima. Nakon završene škole okreće se poslu radijskog dj-a gdje se rodila ljubav za elektronskom glazbom. Mnogo je toga naučio promatrajući Jeff Mills-a i njegov naporni rad, te počinje raditi na radiju puštajući uživo glazbu petkom i subotom navečer. Glazba koju je puštao bila je u rasponu od techna, housea, soula, hip hopa i disca. Uskoro je počeo puštati i po lokalnim partyima gdje Claude definira svoj jedinstveni stil djinga. Taj njegov talent iza gramofona poslije gradi od Claudea jednog od najtraženijih techno dja.

Claude Young je sastavni dio techno glazbe od trenutka kada je dublje ušao u samu bit (1991.). Svoju obrađivačku i producentsku vještinu u studiju (koju je naučio od svoga oca i sa godinama eksperimentiranja) omogućuju mu da počne s remixiranjem nekih poznatih detroit techno producenata poput Kevin Saunderson-a, Jay (Vice) Denham-a i Random Noise Generation. Nakon pomoći od strane njegovog dobrog prijatelja Anthony 'Shake' Shakir-a, Claude počinje producirati i stvari za sebe.

Prvo solo izdanje je napravio kao Brother From Another Planet 1992. godine na labelu 7th City Records kojeg je pokrenuo zajedno s dugogodišnjim prijateljem Dan (DBX) Bell-om. Bio je to “Planet Earth / Trance Missions”. Surađuje i s The Vision (Robert Hood-om) na projektu Missing Channel. Pod tim imenom njih dva izdaju “Atomic Whirlpool” EP za Hardwax 1992. godine. Na Dow Records-u iz Detroita izdavao je pod imenom Project 625 (“Solar Flair” EP i “Mood Swing” EP, 1993.) te u suradnji s Terence Parker-om (“The 4 Play” EP, 1994.). Iste godine na Utensil Records-u izdaje “One Complete Revolution” EP.

Claude 1995. godine pokreće Friction Recordings zajedno s Anthony (Shake) Shakir-om koji mu je bio dugogodišnji prijatelj i osoba koja mu je puno pomagala u produkciji. Prvo izdanje im je bio “Begin EP” (FRCT 001) koji je sadržavao po dvije stvari od svakog od njih i koji je kasnije bio vrlo tražen. Zajedno su izdali još jedno izdanje za Friction Recordings (FRCT 003). Iste godine mu na 7th City izlazi poznati “Acid Wash Conflict”, EP kojeg je također stvarao pod imenom Brother From Another Planet.

Njegovo prvo pojavljivanje na nekom europskom labelu je bilo za DJAX-UP-BEATS 1995. godine. Bilo je to “Nocturnal” EP. Usprkos njegovim ranijim izdanjima na 7th City Claude Young izlazi na globalnu pozornicu tek nakon tog njegovog prvog izdanja na DJAX-Up-Beats-u. Tokom te 1995. godine je remixirao stvari mnogih umjetnika kao što su Inner City, Astral Pilot, Carl Craig (Bug In The Bassbin 31st Century Jazz Mix, 1996.), Random XS, Gary Numan, DJ Skull, Acid Junkies i Joey Beltram.

Da je Claude Young najbolji dj proizašao iz Detroita nakon Jeff Millsa pokazuje svojom “DJ Kicks” mixanom kompilacijom 1996. godine. Bio je to po mom mišljenju jedan od najboljih mixeva iz dj kicks serije kojeg sam uspio poslušati. Na njemu se nalaze neke Claude-ove stvari ("Acid Wash Conflict", "Joe 90" i “DJ-Kicks” stvar), te još Maurizio ("M5"), Surgeon (“Badger Bite”), Random XS (“Frantic Formula”) i Dopplereffekt (“Speak + Spell”). Za razliku od nekih drugih mixanih cd-a ovaj mix je snimljen uživo, u jednom komadu kako bi se prikazala spontanost mixanja.

“I still call it free-form and expect the unexpected; most of the time I don't know what I'm going to do during a set, and that's what keeps it fresh for me.”…claude and de-vice hack andrez bergen, (1998.) for zebra mag, melbourne

Godinu poslje Claude potpisuje za novoosnovani belgijski label Elypsia i na njemu prvo izdaje “The Dexit” EP (ELY006), a zatim svoj prvi album “Soft Thru” (ELY014LP). Album je više orijentiran na mračniji i minimalniji techno, ali i eksperimentalniji zvuk sa dobrim efektima i atmosferičnošću. Po meni najbolje stvari s ovog albuma su “Quicksand” i “Things Look Better Now”.

”My album material is more experimental and not as dance floor oriented as my 12" projects and remixes - I want to explore atmospheres with my album projects.” …claude and de-vice hack andrez bergen, (1998.) for zebra mag, melbourne

Na Djax labelu 1998. godine izdaje “Presents Pattern Buffer 01 - The Darker Places...” EP koji je bio prvi od osam “Presents Pattern Buffer” izdanja koja je Claude Young realizirao u razdoblju 1998. – 2003. godine. Na istom labelu je 2000. godine izdao album “Patterns The Album” LP.

Zbog jako puno produkcijskih i dj obaveza 1997. godine se preselio u London te 2003. godine u Japan, a trenutno živi na relaciji Glasgow (Škotska) - Tokyo (Japan).

“I try my best to keep in touch with all my friends from home, and I return as often as I can to hear what's going on. I always look out for Carl Craig and Mad Mike productions as they're always of the highest quality.” …claude and de-vice hack andrez bergen, (1998.) for zebra mag, melbourne

Uz “Dj Kicks” je izdao još nekoliko mixanih kompilacija, spomenut ću samo jednu od njih: “Essential Underground Vol. 03: Berlin / Detroit” dupli cd koji sadrži 40 stvari od kojih je prvih 20 smixao berlinski dj Rok a drugih 20 Claude Young.

Njegov talen nije završio samo u studiju jer je u međuvremenu postao jednim od najtraženijih dj-a na svijetu. Dobija rezidenciju u klubu “Orbit” u Leedsu (UK), te klubu “Voodoo” u Liverpoolu (UK). Svirao je i u mnogim zemljama svijeta, nabrojat ću neke: Njemačka, Japan, Austrija, Svicarska, Irska, Španjolska, Italija, Canada, Australija, Nizozemska, Belgija i Hrvatska.

ZA Mills-ov Axis 2003 izdaje “Thoughts Of Phutura” EP a 2004. “The Altamirian” EP za label MB Selektions iz Belgije. Te godine (2004.) u prosincu Young objavljuje umirovljenje od daljnjeg bavljenja djingom radi pokretanja Cynet:Media od strane njega i H.G. Wells-a (bliskog prijatelja iz Glasgowa), te njegove žene Yukiko Young iz Tokya koja je pokrenula Cynet:Media Japan (cynet:media - sounds focusing on the future). Kompanija se trebala usredotočiti na prezentaciju elektronske glazbe u najmodernijim mogućim oblicima i bez ikakvih ograničenja.

"I'm a bit older now and i want to spend this part of my life working on projects close to my heart."...Claude Young

2005. godine izdaje eksperimentalni “Electronic Dissident” koji je izašao na DUST SCIENCE label-u. Iste godine je izdao cd album “One.Nine.Eight.Four” za svoj novootvoreni label Cynet:Media. Bilo je to ujedno i prvo izdanje na Cynet:Media. 2006. godine je održao tour po Španjolsko, te po Japanu što je značilo da nije došlo do potpunog umirovljenja što se tiče njegove dj karijere nego se radilo o malenom predahu.

“I'm always changing my views as I experience more of life, and my music changes with this.” …claude and de-vice hack andrez bergen, (1998.) for zebra mag, melbourne

http://www.cynet-media.com
http://www.myspace.com/claudeyoung
Diskografija: discogs


U sekciji Musik Links - Downloads...!!! također imate za skinuti par njegovih live setova --->


----> Claude Young live sets <----

Post je objavljen 10.07.2007. u 21:01 sati.