Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/svid

Marketing

GRADOVI ZA DJECU ili NASILJE NAD DJECOM

Na današnjoj 82. sjednici Gradskoga poglavarstva raspravljalo se o uključenju Rijeke u europski projekt “Gradovi za djecu”. Rijeka je bila jedini grad iz Hrvatske koji je sudjelovao na osnivačkom forumu Gradova za djecu koji obuhvaća 66 europska grada- rečeno je na Poglavarstvu.
Ciljevi i zadaci projekta jesu: svako dijete treba biti podržano sukladno njegovim talentima te mu treba omogućiti obrazovanje koje će mu osigurati povoljne prilike u budućnosti. Obiteljima s djecom treba osigurati financijsku podršku, mjesto za stanovanje, mjesta za
igru i ostale aktivnosti. Socijalnu skrb, prevenciju zdravlja, zdravu prehranu i medicinske usluge za roditelje i djecu kao i sigurnost djece u prometu i zaštitu od nasilja, treba organizirati na najvišem mogućem nivou.
Ravnoteža između obitelji i profesije, brige za djecu i karijere treba biti unaprijeđena, kroz
prilagođavanje radnih uvjeta članova obitelji kao i omogućavanjem visokokvalitetnih oblika
skrbi za djecu, u skladu s potrebama obitelji. Zahvaljujući “Robert Bosch fondaciji” nema troškova učlanjenja u mrežu.
Prije početka sjednice protiv te točke Dnevnoga reda prosvjedovao je Riječki Ekološki Pokret, te je njihov aktivist novinarima podjelio letke. U njima između ostalog piše:“ ...urbanistička politika koje provodi ovo Poglavarstvo je nasilje nad djecom, a može se nazvatiti i “naselje nad djecom”. Uzalud isprazni nazivi “Grad prijatelj djece” ili sad pak novotarija “Grad za djecu” koji su samo dobra prilika za putovanja i besplatnu žderačinu gradskim čelnicima, kada ste svi vi iz Gradske uprave koji danas ovdje pričete o gradu primjerenom djeci sudjelovali ste (jer niste se ni suprostavili) u oduzimanju djeci onog jedinoga igrališta i parkića u centru grada ispred škole Nikola Tesla, zbog planirane gradnje poslovnog-komercijalnog centra Feniksve.”
Članovi REP-a također se ne slažu s planom gradnje na Delti gdje će samo manji dio biti ostavljen za park dok će ostatak biti namijenjen komercijalnim sadržajima što je po njihovom mišljenju pogrešno, budući bi Delta bila idealan prostor za riječku verziju parkova poput bečkoga Pratera ili ljubljanskoga Tivolija.Post je objavljen 10.07.2007. u 12:56 sati.