Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/domoljubni

Marketing

Tko je razjebo Hrvatsko ratno zrakoplovstvo????????

Kako već dugo vremena upozorava umirovljeni vojni pilot MANGA da je Hrvatsko ratno zrakoplovstvo u totalnom kurcu, jučer se katastrofa mogla vidjeti na djelu.


Dvije su osobe poginule – Juraj Ruškać, aviomehaničar, i Vjekoslav Ljubo, vozač generala Peternela – a devet ih je ozlijeđeno u padu helikoptera Hrvatskog ratnog zrakoplovstva jučer popodne oko 15.30 sati u Vukovaru. Među ozlijeđenima je i nekoliko aktivnih i umirovljenih generala Hrvatske vojske.

Devet ozlijeđenih
Helikopter Mi-8, u kojem su bila dva visoka časnika, jedan dočasnik i umirovljeni general te tročlana posada, navodno zbog puknuća elise srušio se odmah nakon polijetanja u krugu vukovarske vojarne s visine od 30 do 50 metara. Među ozlijeđenima u nesreći su zamjenik načelnika Glavnog stožera general pukovnik Slavko Barić, zapovjednik 3. korpusa brigadni general Zvonko Peternel te umirovljeni general bojnik Damir Krstičević, koji su u Vukovaru bili na sprovodu vukovarskom heroju Marku Babiću.

Kako smo doznali iz Vlade, nitko nije ozlijeđen od dužnosnika koji su također bili na sprovodu. Deset osoba dovezeno je u Opću bolnicu Vukovar, od kojih je devetero prebačeno u osječku bolnicu, a dvije su osobe od njih preminule. Neke od stradalih osoba liječničke ekipe, koje su se ubrzo našle na mjestu nesreće, oživljavale su na mjestu događaja, nakon čega su prevezeni u bolnicu.
Krstičević je operiran u osječkoj bolnici, a dvije su osobe podvrgnute amputaciji. U najtežem je stanju među preživjelima, doznajemo, jedna medicinska sestra, dočasnica HV-a.



Srušio se na Hitnu
– Helikopter je poletio iz vojarne, a na oko 50 metara visine počeo se okretati oko svoje osi i padati – rekao nam je jedan očevidac i dodao da je helikopter pao na kombi Hitne pomoći, u kojem je bila jedna medicinska sestra koja je čudom ostala neozlijeđena.

Drugi nam je očevidac nesreće rekao da se elisa helikoptera nakon pada nastavila vrtjeti i poskakivati te da je ona ozlijedila još nekoliko vojnika koji su bili u vojarni.
Posljednji slučaj rušenja helikoptera Hrvatskog ratnog zrakoplovstva bio je onaj u Divuljama u srpnju 2004. godine. Tada je isto pao Mi-8, a u toj nesreći nije bilo teže ozlijeđenih. Do danas nije sa sigurnošću utvrđen razlog pada helikoptera, kojim je upravljala jedna od najiskusnijih hrvatskih pilotkinja, a neslužbeno se moglo čuti da je riječ o kvaru zbog lošeg održavanja.

U floti deset takvih
Hrvatska trenutačno ima desetak helikoptera Mi-8, a do kraja godine trebala bi stići prva dva od deset novijih inačica Mi-171š, koje je Hrvatska dobila od Rusije rješavanjem klirinškog duga. Kako je MORH predvečer izvijestio, u helikopteru su se, uz Barića i Krstičevića, nalazili pukovnik Veljko Biško i narednik Dražen Šavorić te tri člana posade – satnik Robert Garić, natporučnik Stjepan Sabljić i nadnarednik Juraj Ruškać.

U krugu vojarne bili su general Peternel, koji je lakše ozlijeđen, te teže ozlijeđena desetnica Ljubica Perišić i kasnije preminuli vojnik Vjekoslav Ljubo. Ministar obrane i načelnik Glavnog stožera naložili su detaljnu istragu o uzrocima nesreće.




Post je objavljen 10.07.2007. u 07:47 sati.