Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cerovac

Marketing

JUGOSLAVENSKI UNITARIZAM


Politička predodžba o jednonacionalnosti Južnih Slavena, pa prema tome i o potrebi osnivanja unitarno uređene države. U razdoblju do Prvog svjetskog rata postoje različiti planovi o sjedinjenju, no bez stvarnih podloga, a ujedinjenje zastupaju i odredene političke struje kao Ilirski pokret, u svom prvom razdoblju, Narodna stranka, Hrvatsko-srpska koalicija. Nakon stvaranja Kraljevine SHS pretvara se jugoslavenski unitarizam u politički program, zapravo krinku velikosrpskih političara, koji u Vidovdanskom ustavu stvaraju formulu o "troimenom ili tropletnom narodu". Po tom ustavu su srpski, hrvatski i slovenski narod degradirani na rang plemena, a Makedoncima i Crnogorcima nije priznata nikakva nacionalna posebnost. Protagonisti ideje integralnoga jugoslavenstva bili su S. Pribićević i njegova Samostalna demokratska stranka, te njegova organizacija Orjuna. Kasnije su sve jugoslavenske vlade manje-više zastupale integralno jugoslavenstvo, što je uključivalo uništavanje posebnosti hrvatskoga jezika i kulture. I u komunističkoj Jugoslaviji velikosrpski političari, sad pod krinkom internacionalnog komunizma, provode jugoslavensku unitarističku politiku, idući za uništavanjem hrvatske nacionalne posebnosti i političke državnosti. Jugoslavenski unitarizam ima u SFRJ svoja uporišta u Savezu komunista, partizanskim prvoborcima, Jugoslavenskoj armiji i državnoj upravi.


-------------------------------


Isprikom predsjednika Srbije Borisa Tadića ali i presudom Milanu Martiću u Hrvatskoj su se opet rasplamsale rasprave o odnosima Srba i Hrvata. Budući da hrvatsko-srpski problemi nisu nastali jučer, a nisu počeli ni Jasenovcem ni Bleiburgom, objavljujem malo poznate podatke na tu temu citirajući moj "Hrvatski politički leksikon" (London,1988). Leksikona više nema u prodaji ali ga možete pogledati na stranicama MVPIEI

Hrvatski politički leksikon

Leksikonske jedinice donašamo nešto skraćene. One nisu i nemaju namjeru vrijeđati ili omalovažavati bilo koga i njihov izbor nije rađen s tom namjerom.

Post je objavljen 18.08.2007. u 08:00 sati.