Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/stazicsdp

Marketing

Udri ćelavca!

U subotu je održan Zagreb Gay Pride obilježen nasiljem. Policija je spriječila napad Molotovljevim koktelima na sudionike povorke, a da je do njega došlo, moglo je biti mrtvih i ranjenih. No, policija nije uspjela spriječiti napade na sudionike nakon samog događaja do kojih je došlo u pokrajnjim ulicama. Tukli su ih vičući: udri pedera, a jedan od napadača, učenik Elektrotehničke škole Končar u današnjim novinama izjavljuje:

Ne sramim se što sam tukao pedere.


Ne znam ništa o tom mladom čovjeku, a na slici mi izgleda kao zgodan, pristao, mlad muškarac. Pretpostavljam da, kao i svaki čovjek, ima bar neko obilježje, koje ga svrstava u neku marginalnu grupu. Možda je malo viši od prosjeka svoje generacije ili piše lijevom rukom ili ima genetsku predispoziciju da rano izgubi kosu pa da već u svojim dvadesetima bude proćelav. Volio bih razgovarati s njim i pitati ga kako bi se osjećao da ga zbog toga grupa mladića s gustom kosom pretuče na ulici, vičući: udri ćelavca!

Homoseksualizam je spolna orijentacija i pravo na nju obično se brani kao pravo odabira. Znači, većina je ljudi heteroseksualna, ali određeni postotak populacije usmjeren je k vlastitom spolu i tu svoju sklonost otkrivaju u vrijeme spolnog sazrijevanja, a možda i prije tog vremena. Ne vjerujem da je to njihov svjestan izbor i da do njega dolazi iz neke odluke, iz namjere da se bude ove ili one orijentacije, da se bude homoseksualan ili heteroseksualan. Barem ja nikada nisam donosio neku posebnu odluku o tome da budem usmjeren k suprotnom spolu. To je došlo samo po sebi, posve prirodno i potpuno mi je nezamislivo da bi se moglo promijeniti. Kao što sam posve prirodno počeo pisati desnom, a ne lijevom rukom jer to nije stvar volje, nego nekog centra u mozgu koji, potpuno neovisno od naše volje, određuje jesmo li rođeni kao ljevoruke ili desnoruke osobe.
Uvjeren sam da je tome tako i kod seksualne orijentacije. Nju određuje priroda po nekim, samo njoj znanim zakonima i pri tome je ne zanima neka naša subjektivna volja ili htijenje.

I tu sada dolazimo do pitanja koje bih volio postaviti mladiću iz Elektroničke škole Končar: da mi objasni smisao toga da se tuče priroda zarobljena u nekom pojedinačnom organizmu. Misli li on zaista da se prirodu može batinama natjerati na drukčije djelovanje. Zar stvarno vjeruje da će pretučenom ćelavcu početi rasti kosa i da nakon što ga se dobro namlati, više neće biti ćelav?

Ako takav razgovor s njim ne bi urodio nekim plodom, pročitao bih mu čl.89. st.36. Kaznenog zakona koji glasi:
Zločin iz mržnje jest svako kazneno djelo iz ovog Zakona, počinjeno iz mržnje prema osobi zbog njezine rase, boje kože, spola, spolne orijentacije, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovine, rođenja, naobrazbe, društvenog položaja, dobi, zdravstvenog statusa ili drugih osobina.
A onda bih pažljivo slušao njegov komentar te važeće zakonske odredbe.


Post je objavljen 09.07.2007. u 10:36 sati.