Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/babl

Marketing

nakon prvog vala blogerskih knjiga

Unazad godinu dana pojavilo se desetak blogerskih knjiga. Uglavnom je riječ o literaturi koja je zaslužila svoj naziv time da su tekstovi prethodno objavljeni na blogovima ili se do autora došlo preko blogova. U nedavnom razgovoru s jednim renomiranim izdavačem čuo sam ocjenu tog prvog vala blogerskih knjiga da su "ništa naročito", te da nisu donijele "ništa posebno". Sve u svemu, izdavač smatra da blogerske knjige ne zaslužuju nikakvu posebnu pozornost.

Na prvi pogled zaista izgleda tako. Knjige su, kako koja, dobile više ili manje kritičkih prikaza u kojima su, opet kako koja, prošle bolje ili lošije, kao i bilo koje druge knjige. U tome zaista nije bilo ništa posebnoga. Izvještaji o prodaji kazuju da se prodaju, opet kako koja, neka bolje, a neka slabije, ali niti jedna spektakularno dobro. Ni po tome te knjige zaista nisu ništa naročito. Sve u svemu, blogerske knjige su naprosto knjige među knjigama.

Ipak, već u toj nipodaštavajućoj ocjeni krije se i njezino potiranje. Kao prvo, blogerske knjige se prepoznaju kao posebna grupacija knjiga. U čemu je njihova posebnost? Da li pored činjenice da su stigle do ukoričenja prešavši prvo blogersku fazu kukuljice postoje još neke posebne osobine? Drugo, ocjena o njihovoj nesposobnosti da se izdvoje od ostalih knjiga govori o neostvarenim očekivanjima (ili bojaznima) da će svojom pojavom donijeti neku kvalitetu u izdavaštvo, dakle o izjalovljenim očekivanjima, ali i o strahu pred nepoznatim koje bi moglo donijeti tko zna što. Izjalovljena očekivanja možemo pripisati onima koji su se založili za promociju tih knjiga, a strah onima kojima je blogosfera nepoznato područje, ali su načuli nešto o njezinoj snazi. No prvi su ipak ostvarili uspjeh - knjige su ugledale svjetlo dana, a pitanje je da li bi inače uopće bile napisane, a kamoli objavljene, dok je opuštanje drugih preuranjeno - blogerske knjige su ipak novost kojoj se još ne vidi kraja.

Tu novost je lako nipodaštavati i zanemariti dok je blogerskih knjiga tek desetak. Ali što će se dogoditi vrlo brzo, za dvije-tri ili četiri-pet godina, kada će blogerske knjige činiti i pedeset posto knjiga koje će izaći? Izdavač koji će ih zanemarivati uvelike će si potkresati krila.

Ne želim ništa loše reći o do sada izašlim blogerskim knjigama, naročito ne o onima koje nisam čitao, ali izgleda da one nažalost moraju otrpjeti surovu sudbinu prvih mačića koji se u vodu bacaju.





Post je objavljen 08.07.2007. u 12:40 sati.